main logo
515

De la 1 septembrie, elevii din clasa I vor studia educația digitală

Un nou an școlar - noi discipline obligatorii în programul de studii. De la 1 septembrie, toți elevii din clasele întâi vor studia educația digitală – disciplină care îi va pregăti pentru profesiile viitorului.

De la 1 septembrie, elevii din clasa I vor studia educația digitală

Mai mult, o serie de cursuri extracurriculare în  sfera dezvoltării software, a inteligenței artificiale, a realității virtuale, a  antreprenoriatului își vor face loc, treptat, în spațiul educațional autohton ca parte a celui mai ambițios proiect educațional  - „TwentyTu”.

Schimbările sunt prevăzute de  memorandumul de înțelegere privind „Dezvoltarea educației digitale în învățământul general” semnat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) al Republicii Moldova, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova (MEI), Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și Centrul de Instruire și Inovații TIC „Tekwill”, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

 „ Guvernul RM recunoaște importanța educației digitale pentru sistemul educațional din țară, iar acest lucru este parte a noii reforme curriculare cu care ne ocupăm la moment, acordă o importanță deosebită, anume acestei componente a educației digitale și într-adevăr această component se planifică a fi introdusă imediat din învățământul primar. (....) Lumea modernă nu poate exista fără tehnologii informaționale, iar noile generații au nevoie de cursuri specializate.”, a declarat Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova 

 „Cred că trăim un moment foarte important pentru întreg sistemul de educație din Republica Moldova. Oricât nu ne-am împotrivi noi să le spunem copiilor „stați cu cartea în mână” sau „ieșiți afară” lucrurile date nu se vor întâmpla, pentru că asta este cee ace trebuie să se întâmple. Suntem convinși că din data întâi al anului acesta, copiii noștri vor avea acces la educația digitală.”, a declarat Chiril Gaburici, Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova

O parte importantă a memorandumului îi revine și celui mai ambițios proiect educațional  din țară - „TwentyTu”. Acesta nu substituie programele școlare, dar vine să ofere noi posibilități de instruire copiilor și profesorilor în cele mai solicitate domenii ale viitorului. Iar pentru că transformarea educației  poate fi făcută doar cu efortul întregii comunități, până la sfârșitul lunii iulie oricine își poate aduce contribuția accesând pagina web oficială a proiectului twentytu.md

„E un proiect care vine să ajute implementarea memorandumului pe care astăzi l-am semnat și să introducem componentele digitale în Curricula școlară. Un lucru pe care-l așteptăm este și atragerea societății în acest proiect, prin posibilitatea de a dona bani, iar aceștia să fie utilizați în acst scop”, a declarat rectorul Universității Tehnice a Moldovei și Președintele Consiliului de Administrare Tekwill, Viorel Bostan.

„Întotdeauna spuneam că pentru a dezvolta acest sector avem nevoie de profesioniști foarte bine pregătiți în domeniu. De ce avem nevoie? Pentru ca să avem o creștere economică. Astăzi suntem foarte bucuroși, pentru că semnăm memorandumul  privind educația digitală în învățământul general al RM. Ceea ce înseamnă că este un punct de pornire”, susține președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, Irina Strajescu.

Cei care se bucură cel mai mult de noile schimbări sunt elevii, care indiferent de vârstă petrec destul de mult timp în fața calculatorului.

Potrivit Memorandumului, în următorii cinci ani vor fi elaborate suporturile de curs pentru educația digitală, iar școlile din țară vor fi  fi dotate cu echipamentele necesare pentru studierea noilor cursuri. Astfel, cunoștințele dobândite în procesul de învățare vor fi aliniate cu cerințele actuale ale pieței muncii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării