main logo
2848

De ce trebuie să renunțăm la obiceiul de a spăla hainele la 40 de grade

Mașina de spălat este un aparat indispensabil în casele noastre pentru că ne permite să avem haine curate și proaspete.

De ce trebuie să renunțăm la obiceiul de a spăla hainele la 40 de grade

Deși o folosim în mod regulat pentru a ne spăla hainele, cearșafurile, prosoapele, nu este neobișnuit să ne întrebăm, chiar și după câțiva ani de utilizare, care este cel mai bun program de spălare, îmbinând atât eficiența, cât și economia, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.

De altfel, majoritatea gospodinelor se orientează către programul de 40°C, perceput ca un fel de temperatură universală, ideală pentru toate tipurile de haine. În realitate, este o idee proastă care îți poate afecta portofelul.

Spălatul rufelor la 40 de grade Celsius este adesea considerat un compromis bun între eficiența spălării și consumul rezonabil de energie electrică. E un calcul prost. De fapt, consumul de energie al mașinii de spălat se poate dubla practic dacă alegi această temperatură, în timp ce un alt program disponibil pe majoritatea modelelor de mașini de spălat permite să obții același rezultat cu un consum mai mic de energie și de bani.

Spălarea rufelor la această temperatură nu este necesară pentru a obține haine curate și strălucitoare. Modelele noi ale mașini de spălat rufe au programe eficiente din punct de vedere energetic, care le permit să fie eficiente și la temperaturi scăzute.

În plus, mai mulți producători oferă și detergenți activi de la 20 de grade Celsius. Dar dincolo de asta, alte două argumente ar trebui să te convingă să renunți la spălarea la 40°C. Pe de o parte, vei economisi energie și bani, iar pe de altă parte, vei proteja planeta. Poate că nu știi, dar scăderea temperaturii de spălare cu 10°C poate face o diferență semnificativă.

Cea mai mare parte a energiei cheltuite în timpul spălării la mașină este folosită pentru a încălzi apa. În consecință, reducerea temperaturii de la 40 la 30°C înseamnă reducerea consumului de energie. Dar cel mai surprinzător lucru este că rezultatul pentru hainele rămâne același.

Într-adevăr, în afară de anumite tipuri de țesături, programul 30°C este potrivit pentru aproape orice haină și îți va oferi satisfacție. Pentru a percepe mai bine diferența în ceea ce privește consumul de energie în funcție de programul pe care îl alegi, trebuie să știți că spălând rufele la 60°C, consumi aproximativ 1,3 kWh. Pe de altă parte, dacă utilizezi o temperatură de spălare de 40°C, consumul de energie este redus la aproximativ 0,7 kWh. Și dacă îți speli hainele la 30°C, consumul  de energie este și mai mic, până la doar 0,4 kWh, suficient pentru a reduce factura la electricitate. Și acesta nu este singurul avantaj. Scăderea temperaturii este și un gest ecologic.

Alegând programul la 30°C, te poți descurca fără sortarea rufelor. Desigur, trebuie să separi hainele de prosoape și alte lenjeriile de pat, care trebuie spălate la temperaturi ridicate, în special pentru a elimina bacteriile. În plus, cu spălarea la temperatură scăzută, fibrele hainelor sunt mai puțin susceptibile de a fi deteriorate, culorile nu devin plictisitoare.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării