main logo
1143

De ce sunt suspectate deputatele Tauber și Apostolova

Operaţiunea declanşată la începutul săptămânii de către Procuratura Anticorupție şi Centrul Național Anticorupție în dosarul Unibank, ca parte a furtului miliardului continuă.

De ce sunt suspectate deputatele Tauber și ApostolovaColaj: diez.md

Astfel după ce luni, 16 septembrie 2019, a fost ridicată imunitatea și reținută pentru 72 de ore, în ziua de miercuri 18 septembrie judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile a deputatei Marina Tauber, vicepreședintă a Partidului Șor, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Suspectaţi de spălare de bani, grup criminal şi escrocherie 

Ea este suspectată împreună cu Reghina Apostolova de acțiuni care se încadrează în componența de infracțiune prevăzută de articolul 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie în proporţii deosebit de mari care se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani).

De asemenea şi în baza articolului 243 alin. (3) lit. a), b) din Codul Penal (spălare de bani de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală;în proporţii deosebit de mari, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13.000 la 16.000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice). Ambele susţin că sunt nevinovate.

Totodată, marți, 17 septembrie, au continuat perchezițiile demarate luni de către Procuratura Anticorupție de comun cu Centrul Naţional Anticorupție în dosarul Unibank, ca parte a furtului miliardului.

Au fost efectuate 21 de percheziții in domiciliile și birourile mai multor persoane implicate în aceiași cauză penală în care figurează Reghina Apostolova și Marina Tauber, dar şi la domiciliul lui Vladimir Novosadiuc, directorul agenției ruse Sputnik Moldova, anunță Procuratura Generală.

El nu are dreptul să părăsească ţara timp de 60 de zile fără notificarea procurorilor. Totodată Novosadiuc a depus mărturii şi insistă pe nevinovăţia sa. Procuratura menționează că nu au fost reținute alte persoane.

Lista celor 21 de acționari

Judecând după numele persoanelor anunțate deja, cât și din informația prezentată de procurorul general interimar Dumitru Robu în Parlament, rezultă că în dosar ar putea fi şi alte persoane, acționari ai Unibank, care au cumpărat acțiunile băncii în august 2012. Printre aceștia se numără și fostul președinte al țării, Petru Lucinschi, fostul deputat Viorel Melnic și alte persoane afiliate lui Ilan Șor.

Respectiv ne putem aștepta și la alte percheziții și măsuri restrictive, inclusiv rețineri de persoane sau sechestre pe active. Partea cea mai curioasă este de ce abia acum procurorii s-au apucat de acționarii băncii care este în proces de lichidare și din care în anii 2012-2014 au dispărut câteva miliarde de lei.

La fel este curios cum un acționar cu cote de până la 5% putea decide eliberarea de credite uriașe care așa-și nu au fost returnate unor companii sau persoane fizice.

Au ajuns acționari la Unibank prin ușa din spate

Cele 21 de persoane, care sunt de fapt opt companii din Marea Britanie, o cetățeancă a Rusiei și 12 cetățeni ai Republicii Moldova, au ajuns acționari la Unibank printr-o schemă, descrisă și în raportul Kroll. 

S-a întâmplat pe 17 august 2012, când în cadrul unor tranzacții la Bursa de Valori aceștia au cumpărat 100% din Unibank în 21 de pachete mai mici de cinci procente, pentru care s-au plătit peste 231 de milioane de lei, s-au circa 18,5 milioane de dolari la cursul zilei.

Dorin Drăguțanu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în acea perioadă avea să declare că „este regretabil că noii acţionari ai Unibank au intrat în posesia băncii prin uşa din spate".

Printre acționarii de la Unibank se remarcau ex-președintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, cu 4,8%, fostul șef al Vămii Viorel Melnic, dar și conducătorii reprezentanței din Moldova ai agenției Novosti şi apoi Sputnik - Vladimir Novosadiuc cu Margarita Ţvic cu câte 4,6%. De altfel, Novosadiuc a fost și unul din membrii Consiliului de Administrație al Băncii Sociale.

Pachete de 4,6% din capitalul Unibank mai dețineau și Aurel Marinescu, Tudor Negru, Roman Grinco, Veaceslav Lupov, Nani Abașidze, dar și notarul Olga Bondarciuc, care a activat mult timp sediul Global Business Center, oficiul central al lui Vlad Plahotniuc.

Pănă la acea tranzacţie, Unibank era deţinută oficial de grupul investiţional austriac Vienna Capital Partners, controlat de afaceriști din Moscova. Până în anul 2007, Unibank a fost controlată de structuri din cadrul gigantului petrolier Lukoil din Rusia.

Schema de preluare a Unibank

Potrivit raportului Kroll, cumpărarea de acțiuni ale Unibank s-a făcut prin intermediul băncii letone ABLV, mai exact prin conturile deținute acolo de  companii offshore care au dat în vara anului 2012, cu împrumut bani noilor acționari de la Unibank.

Era vorba de sume de 10 -12 milioane de lei, la care ulterior s-au mai adăugat ulterior alte sume de câteva milioane lei.

Raportul Kroll, relevă că de exemplu fostul preşedinte al Republicii Moldova a achiziţionat în august 2012 un pachet de 4,8% de acţiuni la Unibank cu bani de din împrumuturi de la niște companii offshore. Ulterior fostul șef de stat a afirmat public că în rezultatul acestor tranzacţii a rămas doar cu datorii de milioane.

Câţi bani au dispărut de la Unibank

Ţinând cont de faptul că persoanele vizate în acest dosar au fost acţionari la Unibank, am verificat ce se mai întâmplă cu recuperarea banilor. Astfel în noiembrie 2014 - aprilie 2015 Unbank a primit de la Banca Naţională a Moldovei sub garanţia Guvernului credite de 2,15 miliarde de lei.

Datele BNM relevă că până pe 30 iunie 2019 au fost rambursate doar circa 320 milioane de lei, sau aproape 19% din creditul acordat. Totodată în instanţe sunt examinate 19 acțiuni (banca are calitatea de reclamant) cu pretenţi de 3,15 miliarde de lei.

După cum evoluează procesele, şanse de recupera integral sumele sunt foarte mici. De exemplu în trimestrul II al anului 2019 au fost executate parțial sau total 16 titluri executorii, dar valoarea prejudiciului recuperat a fost de doar 98.500 de lei.

Credite de jumătate de miliard unui camionagiu

În același timp continuă să fie examinat încă în prima instanță dosarul penal inițiat contra fostei conduceri a Unibank, care rămâne în libertate. Din primăvara anului 2018 și până acum au fost 13 ședințe, iar următoarea este planificată pentru 30 septembrie 2019.

Valoarea totală a prejudiciului este estimată la 485 milioane lei, arată un raport  al Procuraturii Generale, iar suspecţi sunt președintele băncii Țugulischii Dumitru și alți 4 membri ai comitetului de creditare.

Comitetul de creditare a Unibank era compus din președintele băncii Țugulschi Dumitru, vicepreședintele băncii Cernei Ghenadie, şeful direcției Juridice Bolun Mircea și șeful direcției finanțe Vesilovschi Serghei.

Potrivit Procuraturii este vorba de un credit de circa jumătate de miliard de lei, acordat unui agent economic, care "a fost fondat de către un cetățean al Federației Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera Republicii Moldova".

"Acesta, acționând în participație cu cetățeni ai Republicii Moldova, care au organizat și perfectat o procură din numele acestuia, pe numele unui cetățean al Moldovei (șofer de camion), care a și înregistrat compania respectivă cu o zi înainte de obținerea primului credit în valoare de 8 milioane de dolari. În cauză, au fost aplicate sechestre pe bunurile învinuiților: automobile și un spațiu locativ deținute cu drept de proprietate de către aceștia", susțineau acum doi ani şi jumate procurorii.

Dumitru Ţugulischii, prin intermediul avocatului a dezminţit învinuirile aduse de Procuratura Anticorupție și susținea că toate creditele acordate de 16 milioane dolari și 15 milioane de euro) ar fi fost asigurate prin contracte de depozit garantat.

Conexiuni cu Rusia

Firma care a primit credite în valoare totală de 16 milioane de dolari și 15 milioane de euro (485 milioane de lei) era Timol Impex SRL, administrator şi fondator figurând în prezent Olga Timoşina din Iaroslavl, Rusia.

Doi ani în urmă în acest dosar, Curtea de Apel Chişinău emitea o hotărâre de a aplica sechestru asupra bunurilor mobile, imobile şi pe mijloacele băneşti de pe conturile bancare, situate în afara teritoriului Republicii Moldova, în limita valorii acţiunii (18,35 milioane de dolari şi 17,34 milioane euro), a băncii Metrobank din Rusia şi OAO Ţniika (ЦНИИКА) din Rusia, dar şi pe o încăpere deţinută la Moscova de Olga Timoşina.

Banii aşa-şi nu au fost încă recuperaţi şi sunt puţine şanse în acest sens. Or Metrobank a ajuns în vara anului 2015 în faliment, iar activele şi pasivele au fost preluate de Agenţia de recuperare a activelor, o instituţie de stat din Rusia.

Aceasta încearcă să recupereze prejudicii de circa 6 miliarde de ruble (circa 100 milioane de dolari) de la acţionar majoritar (83&) al Metrobank, Valerii Ghekko, care era şi beneficiarul firmei OAO Ţniika (ЦНИИКА).

Amintim că prin Hotărârea Consiliului de Administrație al BNM din 30 decembrie 2014 a fost instituită administrare specială asupra Unibank, iar din octombrie 2015 instituția este în procedură de lichidare.

În anul 2015 auditorii au depistat că de la Unibank, una dintre cele trei instituții financiare implicate în furtul miliardului lipseau nu doar banii, ci şi procesele verbale ale ședințelor din anul 2014 ale Consiliului băncii.

În 2016, Ţugulschi și cu alți șefi de la bancă au fost sancționați cu amenzi de câteva zeci mii de lei, iar ulterior au fost reținuți de procurori și ofițerii anticorupție. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării