main logo
937

De ce instituțiile medicale sunt conduse de directori interimari

Mai multe spitale din țară, dar și instituții importante responsabile de diverse domenii ale Sănătății sunt conduse acum de directori interimari.

De ce instituțiile medicale sunt conduse de directori interimariPoza simbol

Printre acestea spitale raionale, municipale și chiar republicane, precum și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, dar și Compania Națională de Asigurări în Medicină, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Pentru unele dintre aceste instituții responsabil de organizarea concursurilor este Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar pentru altele – Guvernul. Unele instituții au directori interimari deja mai bine de 9 luni. La alte spitale au fost arondați temporar conducători de la alte instituții medicale.

Încă din octombrie anul trecut Agenția Națională pentru Sănătate Publică este fără director cu acte în regulă. De când a plecat Elena Palanciuc, interimatul funcției a fost acoperit de doi vicedirectori – Nicolae Furtună și Iurie Pânzaru.

Furtună a renunțat la funcție în aprilie, iar Ministerul l-a numit director interimar pe Iurie Pânzaru. La nici două luni de activitate, mai exact odată cu schimbarea guvernării, noua conducere a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a numit din nou pe Nicolae Furtună în calitate de director interimar, urmând să fie organizat un concurs. 

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) este și ea condusă de un vicedirector, care îndeplimenște atribuțiile directorului general. Iurie Osoianu a preluat funcția, după ce fostul director, Tamara Andrușca, a fost demisă de Guvern. Pentru această poziție, concursul urmează să fie anunțat de Guvern.

Mai multe spitale republicane, municipale, dar și raionale sunt acum cu directori interimari. La Spitalul Clinic Municipal nr.1, din toamna anului trecut, de când Iurie Dondiuc și-a dat demisia, conducător este Iurie Crasiuc. Acesta a fost consilierul probleme sociale și de sănătate al fostului primar interimar, Ruslan Codreanu. El a fost numit conducător interimar până la desfășurarea unui concurs pentru ocuparea acestei funcții. Concurs însă nu a avut loc încă.

Iurie Crasiuc a ocupat în anul 2015 funcția de director interimar al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Pe 14 decembrie 2018 și Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie rămânea fără director. Viorel Vetrilă a fost demis de fosta ministră, Silvia Radu, după o vizită inopinată. Aceasta spunea că ar fi depistat la spital mai multe nereguli și abateri de la normele legale, cerându-i fostului director, Viorel Vetrilă, să depună și o declarație de avere și interese personale. Interimatul acestuia a fost  ocupat de către Sergiu Ștepa, care venea de la Institutului de Medicină Urgentă unde a ocupat funcția de director medical. Potrivit acestuia, la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie a fost transferat temporar, atâta timp cât va crede de cuviință Ministerul Sănătății.

Un alt spital, un alt director interimar

În aprilie anul curent, fostul director al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Victor Diatișen și-a dat demisia. Director interimar a devenit Sergiu Vasilița, care a venit din funcția de director medical al Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Diatișen a declarat atunci pentru Sănătate INFO că pleacă din funcție din motive de sănătate.

Și Centrul Național de Asistență Medicală de Urgență Prespitalicească are un director interimar din februarie 2019. Alexandru Ghidirimschi a fost înlocuit cu Oleg Barbă, care până atunci a fost vice-director al Serviciului de Asistență Medicală Urgență a Municipiului Chișinău. Decizia de a schimba conducătorul a venit după ce Ministerul Sănătății susținea că o analiză a activității sistemului de medicină urgentă a scos la iveală mai multe deficiențe. Tot atunci au fost eliberați din funcție vice-directorul pe planificare și dezvoltare strategică, precum și vice-directorul pe logistică CNAMUP.

După finalizarea mandatului de deputat, însă în fruntea CNAMUP a revenit fostul director Boris Golovin, care acum este în concediu medical, iar atribuțiile sale au fost preluate din nou de vice-directorul medical Oleg Barbă, a declarat pentru Sănătate INFO Diana Blănaru, purtător de cuvânt al instituției.

Și Spitalul Raional Orhei are un director interimar din toamna anului trecut, după ce fosta ministră a sănătății Silvia Radu a semnat un ordin de anulare a concursului la care se înscrisese și fosta directoare Elena Palanciuc. Silvia Radu își motiva gestul prin faptul că este nevoie de a elabora noi proceduri de concurs. Director interimar al Spitalului este Andrei Stratulat.

Anul acesta, în bază de concurs, au fost aleși directorul Spitalului Raional Strășeni, dar și al Institutului de Cardiologie.

Solicitat telefonic de Sănătate INFO, secretarul general de stat, Boris Gîlca a susținut că la minister există o listă cu toate instituțiile medicale conduse de către directori interimari. Responsabilul din sănătate spune că s-a discutat cu ministra sănătății despre o posibilă ajustare a regulamentului privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medicale publice.

„Avem această listă și este în atenția noastră. A fost una din prioritățile discutate cu doamna ministră când a venit la Minister. Vom reveni la abordarea diferită a concursurilor pentru funcțiile vacante, inclusiv prin ajustarea acelui regulament pentru concursul de suplinire a locurilor vacante”, a menționat Boris Gîlca.

Potrivit Regulamentului privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi a Contractului-tip
de management al instituţiei, funcţiile de conducători, vacante şi temporar vacante (director, medic-şef, şef), ai instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale şi raionale sunt ocupate exclusiv pe bază de concurs, organizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.  Persoanele responsabile ale fondatorilor (respectiv primar al municipiului, președinte de raion) instituţiilor anunţă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale despre funcţia vacantă cu cel puţin 60 de zile înainte de apariţia acestuia. Totodată, legislația nu prevede un termen limită pentru interimatul funcției.

Potrivit programului de guvernare, una din prioritățile pe domeniul sănătății este depolitizarea urgentă a sistemului de sănătate și a procesului de numire a conducătorilor instituțiilor medicale.

Amintim că în ultimii ani diverși responsabili de instituții medicale au fost numiți în funcții pre criterii politice. Printre aceștia și directori de spitale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării