5 iul, 2019 09:16
1 348
0
De ce afacerile cu haine second hand nu mai sunt profitabile în Moldova
5 iul, 2019 09:16
1 348
0

Afacerile merg tot mai prost în satul Sărata Galbenă, cunoscut drept mama second handului din Republica Moldova.

Foto: tv8.md

Jumătate din magazine au fost închise, iar unii proprietarii au plecat peste hotare, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Cei care au rămas se plâng că impozitele îi sufocă, iar cumpărătorii nu le mai trec pragul ca pe vremuri. Deși hainele costă până la 250 de lei, oamenii spun că prețurile oricum bat la buzunare.

Afacerea cu marfă la mâna a doua a apărut în Sărata Galbenă la începutul anilor ‘90. Atunci, oamenii construiau, pe lângă case, depozite și spații comerciale pentru magazine second hand. La fel a făcut și doamna Liuba, care a deschis primele magazine de acest tip în sat. Acum, însă, spune că o duce din ce în ce mai rău. Impozitele, taxele vamale și prețurile la serviciile comunale au impus-o recent să le închidă pe toate cele trei.

Liubov, proprietara unui magazin de second hand: Marfă avem, dar am închis pe un timp. Sperăm să fie ceva schimbări.

Femeia povestește că a rămas cu zeci de kilograme de haine, care acum se prăfuiesc în magazinele închise. Nimeni nu mai are nevoie de ele.

Liubov, proprietara unui magazin de second hand: Dădeam hainele cu câte cinci, trei lei, chiar și cu un leu. Vindeam cu lăzile. Era să vindem și azi, dar impozitele sunt foarte mari. Nu puteam să plătim.

Datorită afacerilor cu second hand, în sat oamenii au început să trăiască mai bine, dar și să se îmbrace mai colorat.

„La început baptiștii au deschis magazinele, apoi alții. Asta i-a prins bine satului, a ridicat nivelul vieții, am început să ne îmbrăcăm mai bine. –Tot satul se îmbrăca aici? –Toți! Chiar și acum jumătate se îmbracă la second hand”.

Acum, în sat am găsit doar trei magazine second hand funcționale din cele câteva zeci de pe vremuri. Deși cumpărători sunt mai puțini, uneori pe aici trec orășenii pentru a găsi lucruri mai neobișnuite.

Diana Popa, reporter: Chiar dacă aici lipsesc colecțiile primăvară-vară, la second handurile din Sărata Galbenă puteți găsi mai mult decât atât. De la costume de schi și până la pălării de plajă.

„E foarte bine că este așa ceva pentru că nu fiecare își permite să-și ia ceva nou. Pentru oamenii de la țară e binevenit”.

„Chiar dacă am haine scumpe, totuși deseori mă îmbrac la second hand deoarece sunt calitative hainele și nu e scump”.

„Prețurile la unele haine mușcă, la altele sunt ok”.

„Pentru copil, să cumperi pantaloni de exemplu, la magazin dai 100 de lei, aici 20-30 de lei dai”.

Olga, vânzătoare: Cea mai scumpă haină la noi este de 200-250 de lei. Cel mai ieftin e de la 50. Adică sunt prețuri convenabile și pentru sat, și pentru cei de la oraș.

Hainele second hand au apărut în Moldova mai întâi ca „ajutor umanitar” venit din Europa Occidentală. Majoritatea lor sunt importate din Belgia, Germania, Franța și Italia. Și în Chișinău sunt cinci piețe de acest gen. Cea mai mare se află la Buiucani.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter