main logo
1403

De ce a fost scos Andrei Iavorschi de sub urmărire penală

Procuratura Anticorupție vine cu precizări despre ordonanța privind scoaterea de sub urmărire penală a fostului director al Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, care a fost pus sub învinuire pentru că, în perioada 2019-2022, a provocat instituției pe care o administra daune prin achiziționarea unor bunuri și servicii.

De ce a fost scos Andrei Iavorschi de sub urmărire penalăFoto: tv8.md

În urma unei expertize contabile, potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, nu au fost stabilite încălcări și nici prejudiciul cauzat Inspectoratului Național de Probațiune, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Procuratura Anticorupție spune că nu a stabilit încălcări de ordin penal ce ar putea fi imputate directorului Inspectoratului Național de Probațiune și nici prejudiciu cauzat instituției, fapt ce a determinat organul de urmărire penală al CNA să propună scoaterea de sub urmărire penală a lui Andrei Iavorschi și, prin urmare, clasarea cauzei penale.

La 30 ianuarie 2024, Procuratura Anticorupție a acceptat propunerea organului de urmărire penală al CNA și a fost emisă ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a directorului INP, cu clasarea cauzei penale.

Temei pentru pornirea urmăririi penale a constituit denunțul Inspecției Financiare pe faptul că, în perioada ianuarie 2019 - ianuarie 2022, persoane publice din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune au admis cheltuieli neîntemeiate în valoare de 458.800 de lei și cheltuieli nerecuperate la retribuirea muncii în mărime de 434.900 de lei.

Încălcările invocate în denunț constau în încheierea contractelor de valoare mică privind prestarea diferitor servicii ca urmare a executării unor hotărâri judecătorești nedefinitive.

În cadrul urmăririi penale, oamenii legii au constatat că hotărârile judecătorești în baza cărora au fost retribuite cheltuielile salariale în mărime de 434.900 de lei erau executorii din momentul pronunțării.

Ca rezultat al contestării cu apel și recurs de către Inspectoratul Național de Probațiune, acestea au devenit irevocabile, fapt ce a determinat de a conchide lipsa abuzului de serviciu din partea directorului Inspectoratului Național de Probațiune pe acest episod.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării