De 13 ani, dovleacul îşi are sărbătoarea sa în Republica Moldova
Deja de 13 ani, dovleacul îşi are sărbătoarea sa în Republica Moldova şi este vedeta unui festival cu tradiţii. Și în acest an, festivalul „Bostaniada” a adunat agricultori care cultivă dovleci, un fruct minune, folosit în gastronomie, medicina naturistă şi chiar în artă.

Agricultori din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au venit la festival cu dovleci de diferite soiuri, culori, mărimi sau forme. După ce i-au strâns din câmpuri sau grădini, i-au transportat cu grijă la o pensiune din satul Bălăbăneşti, raionul Criuleni, acolo unde are loc „Bostaniada”, ediţia 2024, transmite Știri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
„De când s-a început Bostaniada de atunci ne-a plăcut bostanii. Îi mai vindem la plăcintărie, dăm la păsări. Am muscat, de plăcintari, ş-ap aici îs mai multe. Tot bostani decorativi. De cresut îi cresc eu, dar de desenat, nora. Amu e greu, nu plouă, trebuie să udăm, fântână iaz”, spune un cetățean.
„Decorativi şi de plăcinte. Nu mai ştiu chiar toţi cum se cheamă. Le cumpăr sămânţa. Îi vindem, facem plăcinte, îi ţinem şi de frumuseţe. Îi rău că muncim la ei dar nu avem unde să-i vindem”, a menționat Maria, crescător de dovleci, satul Lozova, raionul Strășeni.
Iar meşterii populari au transformat dovlecii în adevărate opere de artă.
Fondatorul festivalului este Ion Ciocanu, supranumit şi „regele dovleacului”. Bărbatul a vrut să scoată în evidenţă acest fruct minune, cultivat pe larg în Republica Moldova, dar prea puţin valorificat.
„Toţi sărbătoresc dovleacul în diferite feluri, Haloween. Dar eu am scos dovleacul de sub masă şi l-am pus pe masă. L-am ridicat în grad, am căutat seminţe diferite, pas cu pas am hotîrât să facem o sărbătoare a dovleacului”, spune bărbatul.
Vizitatorii au făcut rânduri la tarabele cu plăcinte, la fel, din dovleac.
„Aduce seminţele de peste ocean, le îngrijeşte, cultivă, are grijă de ele într-un mod deosebit. Rezultatul este pe măsură. Probabil vom face plăcinte. Cred că zece mii de plăcinte”, a menționat Diana Rencheci, organizatoarea festivalului Bostaniada 2024.
Festivalul Etno Gastronomic Bostaniada se desfăşoară timp de două zile şi este la cea de-a XIII-ea ediţie.