main logo
911

Datele alarmante înregistrate în 2018 în pușcăriile din Moldova

Pe parcursul anului trecut, la adresa Administrației Naționale a Penitenciarelor, au parvenit peste 3.400 de petiții, dintre care aproape 80% au fost expediate de către persoanele aflate în detenție, iar celelalte de la rude sau avocați.

Datele alarmante înregistrate în 2018 în pușcăriile din Moldova

Cele mai multe petiții vin din Penitenciarul nr. 13. În peste o mie de cazuri, deținuții au invocat probleme privind executarea pedepsei închisorii, iar 800 de petiții au vizat asigurarea condițiilor materiale și de trai în penitenciare, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit unui raport al ANP,  anul trecut s-au înregistrat peste șase sute de cazuri de automutilări și șase cazuri de suicid. Și dacă numărul de automutilări este în scădere cu circa 17%, numărul de suicide este dublu față de 2017. Au avut loc și 15 tentative de suicid, cu 13% mai mult decât în 2017. Au fost raportate 780 de cazuri de declarare a grevei foamei. Cele mai frecvente cazuri au fost înregistrate în penitenciarele nr.17 Rezina, nr.11 Bălți și nr.13 Chișinău. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, faptul că cele mai multe cazuri au fost înregistrate anume în aceste instituții se explică prin statutul de izolator de urmărire penală pe care îl dețin, respectiv prin condițiile și regimul de detenție.

Într-o analiză a Centrului de Resurse Juridice din Moldova referitor la activitatea Curții Europene a Drepturilor Omului pentru anul 2018, se arată că cele mai frecvente tipuri de violări constatate în cauzele moldovenești sunt neexecutarea hotărârilor judecătorești (hotărâri vechi), maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor și deceselor, detenția în condiții proaste, detenția arbitrară, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile.

La 31 decembrie 2018, în sistemul administrației penitenciare se dețineau 6 990 persoane, numărul fiind în descreștere față de  anul 2017. Circa 70 de deținuți sunt minori. 80 de deținuți sunt foști funcționari publici. 121 de persoane sunt condamnate la detențiune pe viață.

Cei mai mulți deținuți au între 30 și 40 de ani (36% din numărul celor privați de libertate), această categorie fiind urmată de persoanele cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani (28%).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării