798
1
Date îngrijorătoare: Câți moldoveni trăiesc cu diagnosticul de cancer
798
1

La solicitarea redacției Unica.md către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a ultimelor date privind incidența prin cancer în Republica Moldova, au fost prezentate statistici triste.

Foto: unica.md

În Republica Moldova, în jur de 58.600 de persoane trăiesc cu diagnosticul de cancer, dintre care 404 sunt copii, transmite Știri.md cu referire la Unica.md.

Anual în Republica Moldova sunt înregistrate circa 10 mii de cazuri noi de cancer, iar aproximativ 48 mii sunt la evidență și se află la diferite etape de supraveghere și tratamente specifice curative, profilactice sau de susținere.

Deşi incidenţa prin cancer în Republica Moldova este la un nivel mai jos decât media europeană, numărul cazurilor noi înregistrate sunt în creştere continuă. 

Dacă în 2017, 48 de mii de oameni trăiau cu diagnosticul de cancer, și peste șase mii de persoane decedau anual, situația s-a înrăutățit dramatic.

Cele mai frecvente cauze de deces sunt provocate de cancerul pulmonar (906 decese), urmat de cancerul colonului și rectului (869 decese) și cancerul glandei mamare (511 decese).

Sunt cazuri în evidență unde s-a reușit aplicarea tratamentului radical, în alte cazuri se indică tratamentul curativ, în dependentă de gradul de avansare a maladiei.

În același timp, pacientului o dată stabilit diagnosticul de cancer, rămâne în supravegherea medicală cu această maladie toată viața.

Potrivit specialiștilor, printre factorii de risc pentru cancer, cu o pondere înaltă se numără: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea, alimentația nesănătoasă, factorii genetici etc.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter