main logo
6169

Filat rămâne în libertate: Curtea de Apel a respins recursul Penitenciarului 13

Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul noii administrații ai Penitenciarului nr.13 cu privire la eliberarea lui Vlad Filat înainte de termen.

Filat rămâne în libertate: Curtea de Apel a respins recursulFoto: știri.md

Astfel, fostul premier rămâne în libertate. Decizia a fost întâmpinată cu aplauze de susținătorii lui Filat, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Amintim că magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au examina astăzi, 29 ianuarie 2020, în ședință, recursul depus de noua administrație a Penitenciarului nr. 13 din capitală împotriva deciziei privind eliberarea înainte de termen a fostului premier Vladimir Filat.

Judecătorul desemnat pentru examinarea recursului împotriva deciziei de eliberare condiţionată de pedeapsă înainte de termen a fostului premier liberal-democrat Vladimir Filat este Igor Mînăscurtă, transmite Știri.md cu referire la zdg.md

La 3 decembrie, judecătorul Victor Rațoi de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a admis demersul administrației Penitenciarului nr. 13 și l-a eliberat condiționat, înainte de termen, pe ex-premierul Vlad Filat, cu termen de pedeapsă neexecutat de 2 ani, 11 luni și 3 zile.

Același judecător, Victor Rățoi, la 15 octombrie 2015, aplicase, pentru prima dată, mandat de arestare pe numele lui Filat.

La o zi după eliberarea lui Filat, pe 4 decembrie, șefa interimară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Liuba Suveica, a fost demisă, locul ei fiind ocupat de Vladimir Cojocaru, comisar principal de justiție. Ulterior, și la Penitenciarul nr. 13 din capitală a fost numit un nou director.

Astfel, pe 5 decembrie, în locul fostului director interimar, Andrei Saracuța, a fost numit Tudor Moraru, care a activat anterior în cadrul penitenciarului Pruncul.

Numirea lui Moraru în funcția de director al Penitenciarului nr. 13 a avut loc după ce ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că există „suspiciuni” și că „anumite chestiuni au fost organizate” în contextul eliberării lui Filat.

Vladimir Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de 4 ani și o lună.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării