main logo
567

Curtea Constituțională s-a pronunțat: Testul la poligraf nu este obligatoriu

Curtea Constituțională (CC) a examinat astăzi o sesizare a Judecătoriei Chișinău privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din două legi: una privind aplicarea testării la poligraf și a doua privind Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Curtea Constituțională: Testul la poligraf nu este obligatoriuCurtea Constituțională: Testul la poligraf nu este obligatoriu

Astfel, CC spune că că testul la poligraf nu este obligatoriu, ci opțional.

Curtea a fost sesizată de judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani, după ce a examinat o cerere a fostului membru a CSM, Teo Cârnaț, împotriva Consiliului de Integritate al ANI. Dânsul a solicitat în instanță anularea deciziei Consiliului din 9 octombrie 2017 de organizare a testului cu detectorul de minciuni pentru candidații la funcția de președinte al Autorității de Integritate. Cârnaț consideră că, după ce a picat testul la poligraf, ar fi trebuit să aibă dreptul la o testate repetată la un examinator poligraf independent.

UNIMEDIA amintește că la 9 octombrie 2017, Teo Cârnaț, a candidat la funcția de președinte al ANI. a picat proba la poligraf.

Ulterior, Teodor Cârnaț și-a dat demisia din Consiliul Suprem al Magistraturii, motivând că este integru, iar poligraful l-a făcut să fie descalificat. 

La 25 octombrie, Cârnaț a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate cu privire la contestarea actului administrativ și obligarea efectuării testării repetate la un examinator poligraf independent, motivând că, în vederea ocupării funcției de președinte al ANI, a susținut proba scrisă și proba verbală, însă în raport cu testul la poligraf a fost informat nu l-a promovat și, astfel, nu poate ocupa funcția pretinsă, fiind demarat un nou concurs, fără a-i fi acordată posibilitatea de a fi testat repetat la poligraf.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării