main logo
520

Curtea Constituțională: Amnistia mamelor în 2008, o decizie corectă

Magistrații de la Curtea Constituțională (CCM) au constatat astăzi că, în anul 2008, când a fost aprobată legea privind amnistierea mamelor cu copii în vârstă de până la opt ani, cu ocazia declarării acelui an drept „An al Tineretului”, tații care de asemenea aveau copii cu vârste de până la opt ani ar fi fost discriminați.

Curtea Constituțională: Amnistia mamelor în 2008, o decizie corectăAmnistierea doar a mamelor cu copii de până la 8 ani, o decizie corectă

Totuși, CCM a declarat că cuvântul „femeie” din articolul 5 al acestei legi, este constituțional. Iată care este explicația judecătorilor constituționali, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

„Curtea a observat că prin eliberarea mamelor cu copii în vârstă de până la opt ani, nu și a taților, Parlamentul a instituit un tratament diferențiat pe criteriu de sex. Avantajul care le-a fost acordat mamelor nu le-a fost acordat și taților cu copii mici, acest fapt fiind suficient pentru a se constata existența un tratament diferențiat. Curtea a admis că prin eliberarea de la pedeapsa închisorii a mamelor, Parlamentul a acționat în vederea realizării interesului superior al copilului, manifestat prin creșterea și educarea acestuia de către mamă”,  explică reprezentanții CCM.

În același timp Curtea a constatat că, dacă, după același principiu urmau a fi amnistiați și tații, acest lucru ar fi creat panică în societate:  „Din punctul de vedere al justificării acordării amnistiei doar mamelor care au copii în vârstă de până la opt ani, Curtea a constatat că, potrivit datelor publicate de către Biroul Național de Statistică, la începutul anului 2008, deținuții de sex masculin erau cu aproximativ 95% mai mulți decât cei de sex feminin. Acordarea dreptului de amnistie tuturor taților de copii în vârstă de până la opt ani, inclusiv celor care au comis infracțiuni grave, ar presupune eliberarea din închisoare a unui număr foarte mare de deținuți. Eliberarea unui număr mare de persoane care nu și-au executat pedepsele, dintre care unii pot fi periculoși, ar putea crea în rândul publicului un sentiment de neliniște referitor la siguranța publică”, se menționează într-un comunicat de la CCM.

Prin urmare, Curtea a conchis că cuvântul „femeie” din teza a doua a articolului 5 din Legea nr. 188 din 10 iulie 2008 privind amnistia în legătură cu declararea anului 2008 An al Tineretului este conform cu articolul 16, coroborat cu articolul 28 din Constituție.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării