main logo
473

Cursuri gratuite pentru studierea limbii de stat. Guvernul a respins iniţiativa

Guvernul a respins iniţiativa Preşedintelui Igor Dodon privind organizarea cursurilor gratuite pentru studierea limbii de stat pentru persoane care doresc să obţină cetăţenia Moldovei.

Cursuri pentru studierea limbii de stat. Guvernul a respins iniţiativa

Potrivit Știri.md cu referire la Infotag, iniţiativa legislativă obligă statul să organizeze cursuri de învăţare a limbii de stat în nordul, centrul şi sudul ţării, inclusiv prin intermediul unei platforme online.

Ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi, a spus că iniţiativa nu poate fi susţinută, deoarece în aceasta nu sunt specificate criterii clare pentru selectarea persoanelor cărora li se va oferi posibilitatea de a învăţa limba.

Ea a remarcat şi lipsa sursei de finanţare, iar lipsa criteriilor de selectare face ca Guvernului să îi fie mai greu să calculeze costurile estimate.

Consilierul preşedintelui, Maxim Lebedinschi, a menţionat că proiectul de lege prevede o perioadă de tranziţie, astfel încât Ministerul Finanţelor să poată calcula costurile estimate până pe 1 ianuarie 2019 şi să găsească o sursă de finanţare.

Vicepremierul pe Integrare Europeană, Iurie Leancă, a subliniat că în proiectul de lege persistă o anumită discriminare, deoarece statul îi va pregăti gratuit pe străini, în timp ce în ţară există o mulţime de cetăţeni care nu vorbesc limba de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării