main logo
503

Cuplurile din Căuşeni vor beneficia de ajutor în consolidarea relaţiei

În premieră, cuplurile din Republica Moldova dispun de o platformă online cu materiale educative care le va ajuta să-și consolideze relația bazată pe respect, prin intermediul consilierii de cuplu.

Cuplurile din Căuşeni vor beneficia de ajutor în consolidarea relaţiei

Această platformă va contribui la prevenirea violenței în familie, transmite Știri.md cu referire la Studio-L

Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS) a lansat pe 16 noiembrie prima platformă online adresată cuplurilor din Republica Moldova, www.pentrucuplu.md. Platforma a fost creată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul unui proiect de grant oferit în contextul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, pus în aplicare de entităţile ONU, UN Women și UNFPA.  

Platforma pentrucuplu.md integrează materiale educaționale menite să învețe cuplurile, dar și soții și soțiile să păstreze relațiile de cuplu bazate pe respect și înțelegere. Accesând gratuit cursul „Parteneri pregătiți – Parteneri împliniți”, bărbații și femeile pot găsi resurse profesioniste, create și verificate de psihoterapeuți de familie cu o vastă experiență profesională. 

Setul de resurse cuprinde serie de lecții video, organizate în șase module și abordează într-un mod accesibil subiecte precum: comunicarea, sexualitatea, banii în cuplu, crizele familiale, împărțirea rolurilor în cuplu etc. Fiecare lecție este urmată de două-trei întrebări de verificare, toate pentru a menține interesul și a verifica înțelegerea celor expuse în lecțiile video. Totodată, cursul permite descărcarea unor resurse utile (fișe de lucru), recomandări de film, pentru a face învățarea interactivă și interesantă.

„Platforma pentrucuplu.md îndeamnă cuplurile din Moldova să dedice timp acum relației și deși știm că nu e ușor să-l găsești este posibil pentru a păstra ce merge bine și a te pregăti pentru timpuri grele pe care viața adesea le oferă, iar pentru a nu apela la violență și nu suferi, e important să fie agreate și discutate aspectele delicate ale relației și să se creeze o bază pentru discuțiile viitoare”, spune Sergiu Toma, director executiv al AO. Institutul pentru Familie si Inițiative Sociale. 

„La începutul relației sau al întemeierii unei familii, cuplurile pot să aibă anumite așteptări exagerate față de partener(ă). Prin intermediul unei astfel de platforme cu materiale educative ce abordează subiecte cum ar fi, mituri despre relații, limbaje ale iubirii, roluri de gen și altele, partenerii pot să se cunoască mai bine pe sine, pe cel/cea de alături, să își dezvolte o relație bazată pe respect reciproc și parteneriat. Este un instrument important care va contribui și la prevenirea violenței domestice, care cu regret este un fenomen încă comun și tolerat”, afirmă Viorica Culeac, coordonatoare UN Women a Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”. 

„Într-un cuplu ambii parteneri trebuie să fie pe poziții egale. Doar așa relația este una sănătoasă și este mediul în care ambii partenerii se pot simți în siguranță. Or siguranța este ceea ce ne oferă încredere. Platforma oferă cunoștințe, subiecte interesante, pe alocuri provocatoare și controversate și poate ajuta cuplurile să găsească armonia de care au nevoie pentru a fi fericite”, susţine Violeta Terguță, coordonatoare UNFPA a Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”.  

Potrivit statisticilor, una din două femei a suferit multiplu de violență fizică in partea soțului sau a partenerului. Nouă din 10 au fost pălmuite, șase din 10 au fost împinse sau bruscate, fiecare a doua femeie a fost lovită cu pumnul, fiecare a patra a fost bătută sau lovită cu piciorul, iar două din cinci femei au fost agresate verbal sau umilite.  

Având la bază convingeri stereotipizate privind rolul femeii și bărbatului acasă și în societate, de cele mai multe ori femeile acceptă comportamentul violent al soțului sau al partenerului spunând că femeia trebuie să se supună opiniei bărbatului (32%); soțul trebuie să se simtă capul familiei (70%); femeia nu trebuie să contrazică soțul (54%) sau că femeia trebuie să ceară voie de a merge la rude/prieteni (25%).  

La fel, cifrele arată că femeile din mediul urban sunt mai vulnerabile oricărei forme de violență în comparație cu femeile din mediul urban (68% versus 57%). 

Totodată, rata divorțurilor este îngrijorătoare (circa 50%), iar accesul la servicii de consiliere de cuplu și resurse profesioniste este limitat.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării