main logo
2549

Cumătrul, cash-ul și Gamreţki. Gaura de milioane provocată în Chișinău

La mijlocul anului 2017, Judecătoria Chişinău, l-a condamnat pe Grigorii Leapin, un mic afacerist din Drochia, la amendă de 20.000 lei și l-a privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de cinci ani, pentru abuz de putere sau abuz de serviciu.

Cumătrul, cash-ul și Gamreţki. Gaura de milioane din ChișinăuCumătrul, cash-ul și Gamreţki. Gaura de milioane din Chișinău

Dacă ţinem cont de gaura de milioane lei, provocată în Bugetul Municipiului Chişinău, sentinţa emisă pe numele lui Grigori Leapin, este una destul de blândă. În plus, afaceristul pedepsit pare mai degrabă a fi jertfă, decât vinovat. Or, principalii vinovaţi şi beneficiari s-au ales deocamdată şi ei cu pedepse simbolice, scrie mold-street.com.

Majorarea cu 30% a contractelor este legală

Hotărârea instanţei scoate însă la iveală modul cum erau "umflate" costurile lucrărilor de întreţinere şi reparaţie curentă a căilor de comunicaţii din municipiul Chişinău, dar şi "taxa de 10% din contract" plătită de antreprenori lui Igor Gamreţki, fostul şef la Direcţia Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie (DGTPCC) a Primăriei Capitalei.

Pe 9 iunie 2014, în rezultatul unei licitaţii de achiziţii publice, între Direcţia Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei Chişinău şi întreprinderea municipală Regia Exdrupo a fost încheiat contractul nr. 5/14, privind prestarea serviciilor de întreţinere şi reparaţie curentă a căilor de comunicaţii din Chişinău. 

Costul lucărilor a fost estimat la 163.122.271 lei, iar obiectul contractului era unul general, "necuprinzând specificaţii concrete a lucrărilor sau a porţiunilor ce urmează a fi reparate".

Ulterior, preţul lucărilor a fost majorat cu 30%, adică cu 48,9 milioane lei, ceea ce ar fi legal, potrivit lui Efim Cheptenar, directorul din acea perioadă a Exdrupo. 

Cash de 165.000 de lei pentru Gamreţki

Pentru unele lucrări, Regia Exdrupo, a încheiat contracte de subantrepriză cu alte firme. De exemplu lucrările de pavare a parcărilor din curţile blocuri locative de pe str. M. Sadoveanu 30, O. Ghibu 9, Balcani 6/2, Independenţei 42/2 şi Mateevici 25, au fost executate de SRL „GL Production”, fondată în 2014 de Grigori Leapin și Leonid Guzun.

Proprietarii ultimei au fost "sfătuiţi" să cumpere pavajul de la SRL Petsimplast, dar la un preţ de două ori şi ceva mai mare: în loc de 110-115 lei pentru un metru pătrat s-a convenit ca în facturi să fie indicat un preţ de circa 241 lei pentru un metru pătrat.

Din mărturile lui Grigori Leapin incluse în rechizitoriu și menţionate în verdict, rezultă că acesta a decis să fondeze o companie de construcții proprie - “GL Production” SRL, după ce asociatul său Leonid Guzun, "i-a spus că are cunoscuți în domeniul construcțiilor". În vara anului 2014, Leonid Guzun i-a facut cunoștință cu șeful Direcției Generale Transport Public - Igor Gamrețki.

"Cu ultimul a început să discute despre licitația cu volume de lucrări de instalare a pavajului. A discutat cu Igor Gamrețki şi referitor la proiectul parcărilor...A fost trimis la Regia Exdrupo... pentru a incheia un contract de subantrepriză. A menționat că Igor Gamrețki i-a spus ca trebuie să găsească individual locaţii (colțuri în oraș) pentru a efectua lucrări de pavare. A menționat că a avut o înțelegere cu Igor Gamrețki, ca pavajul să îl procure de la Petsimplast SRL, cu prețul mărit. În acest sens a specificat că prețul pavajului, pe piață, era de 115 lei/metrul pătrat, iar potrivit înțelegerii ei urmau să îl procure la preţul de 241 lei metrul patrat, iar diferența între 241 lei și 115 lei era întoarsă în bani cash lui Guzun Leonid şi mai departe ajungeau la Igor Gamrețki", scrie în sentinţă.

Astfel din cei 1,5 milioane lei, cât au costat lucrările efectuate de GL Production, 150.000 de lei, adică 10% din total ar fi ajuns la Igor Gamrețki. 

Ulterior alte 15.000 de lei, Leapin i-ar fi transmis lui Gamreţki, iarăşi prin intermediul lui Leonid Guzun. Banii erau o plată pentru că şeful Direcţiei a trimis un excavator să efectueze anumite lucrări pentru firma GL Production.

Faptul transmiterii unei sume de 165.000 de lei lui Gamreţki a fost confirmat în instanţă şi de Leonid Guzun, care a precizat că "locul transmiterii a fost în maşina acestuia de model Mercedes Gelandewagen de culoare închisă".

"Cumătrul" reţinut de Poliţie

În decizia instanţei nu figurează și mărturiile lui Gamreţki, dar sunt cele ale fostului şef de la Exdrupo, Efim Cheptenar, condamnat (doi ani cu suspendare) şi el în dosarul legat de contractele de efectuare a lucrărilor de pavare.

Cheptenar a confirmat că "a încheiat contracte de sub-antrepriză cu mai mulţi agenţi economici, inclusiv cu SRL „GL Production”. Totodată el a afirmat că "procedura de încheiere a contractelor respective a avut loc la indicaţia şefului DGTPCC a Primăriei mun. Chişinău, Gamreţki Igor".

Este citat şi Sergiu Vrânceanu (în verdict e scris Vrîncean şi Vrînceanu), administrator al SRL Petsimplast, la care fondator este fratele său Anatolie.

Vrânceanu, care a fost reţinut de poliţie pe 30 septembrie 2015, "pentru delapidarea averii străine şi confecţionarea, deţinerea şi folosirea documentelor oficiale false", mărturiseşte că "s-a întâlnit cu cumătrul său Igor Gamreţki la o ceremonie, unde au purtat o discuţie despre afacerea sa. La fel i-a comunicat, că în cazul în care el sau cineva din cunoscuţi va avea nevoie de pavaj, cărămidă, să apeleze la serviciile SRL „Petsimplast”.

Şeful Petsimplast susţine că după această întâlnire, la el a venit Leapin, care i-ar fi cerut ca în facturi să indice un preţ de 289 lei pentru un metru pătrat de pavaj, dar din suma totală la companie să rămână doar preţul de 110 lei pentru un metru pătrat, "iar diferenţa să o achite în bani „cheş” personal lui Leapin Grigori".

Vrînceanu precizează că a fost nevoit să meargă la această înţelegere pentru că firma nu avea vânzări. În dosar figurează ca martori şi actualul şef al Exdrupo, Stepan Racu, dar şi alte persoane şi antreprenori.

Am încercat să luăm legătura cu Gamreţki, dar fără rezultat. Anterior Mold-Street a scris mai multe articole despre activitatea şi afacerile imobiliare ale lui Gamrețki și cum el a fost salvat de CNA și Procuratură.

Urmărire penală pentru abuz de serviciu

Astfel Gamrețki a fost obiectul unor anchete ale Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuraturii Anticorupție.

La începutul lunii martie 2016, CNA a inițiat o urmărire penală "pe faptul abuzului de serviciu comis de factorii de decizie ai Direcției Generale Transport Public din cadrul Primăriei Chișinău în complicitate cu conducerea Utiltrans Construct".

Anchetatorii au constatat atunci că "factorii de decizie ai DGTPCC, folosindu-se de situația de serviciu au favorizat, în mod ilegal, compania Utiltrans Construct la câștigarea licitației publice privind executarea lucrărilor de construcție a drumului de acces din sectorul Ciocana mun. Chișinău spre satul Humulești".

Igor Gamrețki susținea însă că licitația s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legislației, iar la stabilirea celei mai buпе oferte instituția "nu sa bazat doar ре criteriul principal "cel mai mic pret" dar ре сеа mai avantajoasă оfеrtă din punct de vеdеrе economic.

În octombrie 2016, CNA a pornit cauza penală nr. 2016970631, pe faptul coruperii pasive comise în complicitate de către șeful DGTPCC Igor Gamrețki. În aceeași zi, CNA a pornit o cauză penală și pe faptul coruperii active comise de către administratorul Financial Investment Group Liliana Ţurcanu. Firma Financial Investment Group deține o cotă de 45% din Utiltrans.

Salvat de procuror 

Cele două cauze penale sunt strâns legate de o altă cauza penală, în cadrul căreia s-a stabilit că după desemnarea Utiltrans Construct în calitate de câștigător a licitației publice privind executarea lucrărilor de construcție a drumului de acces spre Humulești, între Financial Investment Group, în persoana directorului/fondatorului unic Liliana Ţurcanu și mama lui Igor Gamrețki, Eugenia Stoicev a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare a cinci construcții pe strada Uzinelor 2.

Imobilele cu suprafața totală de circa 900 metri pătrați au fost procurate de Eugenia Stoicev la un preț de 60.000 lei, în pofida faptului că certificatul privind valoarea cadastrală a bunurilor respective din 19 decembrie 2014, indică că valoarea lor constituia 1.126.483 lei, adică de 19 ori mai mult.

De urmărirea penală pe cauzele menționate s-a ocupat procurorul Mariana Botezatu de la Procuratura Anticorupție, menționată de noi și în altă anchetă.

Dosarul însă așa-și nu a ajuns în instanță fiind pus la "murat" de procuror și respectiv după expirarea termenului de prescripție de trei luni, Igor Gamrețki a ieșit curat din această afacere.

Acuzat în dosarul cu trucarea licitației parcărilor din Chișinău

Pe 25 aprilie 2017, șeful Direcției transport a fot reținut de procurorii Anticorupție în dosarul trucării parcărilor cu plată.

Cauza penală în privința sa a fost disjunsă din cauza penală inițială unde figurau și alte persoane, printre care viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, administratorii a trei companii de parking, dar și milionarul Alexandru Pincevschi, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitație, inclusiv cea câștigătoare, care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală.

Igor Gamreţki alături de fostul său coleg de clasă Dorin Chirtoacă

Procuratura a anunțat că Igor Gamrețki a încheiat cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției în schimbul unei pedepse reduse, el riscând o amendă de 300.000 de lei sau maxim 7 ani de închisoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării