main logo
863

Cum Vama va lupta cu monopolul la exportul de nuci

Serviciul Vamal anunță că își va respecta angajamentele asumate în promovarea și susținerea exporturilor de mărfuri, inclusiv de nuci din Republica Moldova.

Cum Vama va lupta cu monopolul la exportul de nuci

În cadrul unei ședințe privind monopolul asupra exportului de nuci, cu participarea Înaltului Consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio, a responsabililor din ministere și instituții, dar şi ai exportatorilor de nuci, administraţia Vămii anunţat despre soluţiile "pentru depășirea anumitor provocări cu care se confruntă antreprenorii în procesul operațiunilor de export al nucilor", transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Administrația instuţiei chiar a precizat că "nu intervine 100% asupra exporturilor, iar verificările pot fi dispuse punctual, doar în baza sistemului de management al riscurilor de fraudare (date eronate, acte falsificate etc.)".

Totodată Vama susţine că accentul este îndreptat pe linia II de control, care, în cadrul planificării bazate pe analiza de risc, poate presupune controale ulterioare și cereri de asistență administrativă internațională.

La ședință s-a discutat şi despre procedura de obținere a certificatelor de origine și condițiile de solicitare și utilizare a procedurilor simplificate de vămuire a mărfurilor.

Astfel, operatorii economici au fost încurajați să aplice pentru obținerea statutului de Agent Economic Autorizat, Exportator aprobat, autorizației de vămuire la domiciliu, dar și să utilizeze procedura de declarare electronică a mărfurilor.

Toate aceste facilități și simplificări sunt menite să susțină agenții economici prin eliminarea barierelor în comerțul transfrontalier și îmbunătățirea mediului de afaceri în cadrul activității economice externe vizate.

De notat că situaţia din acest domeniu este destul de tensionată, iar la finele lunii iulie mai mulţi agenţi economici din sector s-au pomenit cu verificări în cadrul unor dosare pornite de procuratură.

Georgeta Mincu, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului chiar a anunţat că "sunt peste 30 de agenți economici care doresc să facă un apel către procuratură și către organele de anchetă ca să fie revizuite aceste dosare”.

Totodată premierul Maia Sandu a descris procesul prin care fosta guvernare a impus monolopul de pe piața nucilor susţinând că agenții economici erau obligați să achite câte 50 de cenți pentru fiecare kilogram de miez de nucă care ajungea la export. Banii ar fi fost „dijmă” pentru Partidul Democrat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării