main logo
547

Cum trebuie să fie carnea cumpărată pentru masa de Paște

Pentru a evita situațiile neplăcute, care pot apărea în preajma Paștelui din cauza produselor procurate necorespunzător de către consumatori, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vine cu câteva sfaturi utile.

Cum trebuie să fie carnea cumpărată pentru masa de Paște

Iată cum trebuie să fie carnea cumpărată pentru masa de paște și ce aspecte sunt importante, transmite Știri.md cu referire la regional.md:

1.Procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială și să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la prezenţa ştampilei de control sanitar-veterinar;

2.Termenul de valabilitate al cărnii trebuie să fie inscripţionat de către producător pe eticheta produsului, iar pentru carnea proaspătă cereţi să vi se  prezinte certificatul veterinar unde trebuie să fie indicată data sacrificării şi termenul de valabilitate a cărnii sau în cazul pieţelor agroalimentare – expertiza serviciului sanitar-veterinară.

3.Carnea proaspătă are un miros specific, propriul cărnii proaspete (caracteristic speciei animalului respectiv) de o culoare cuprinsă în intervalul de la roz-pal până la roşu-închis. Muşchii în secţiune trebuie să fie puţin umezi, dar să nu lase pete. Consistenţa cărnii în secţiune trebuie să fie compactă, elastică; gropiţa formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă  miros de râncezire (alterare).

4. Carnea decongelată trebuie să aibă caracteristicile cărnii proaspete. Dacă temperatura mediului înconjurător este mai mare cu 2-30C decât temperatura cărnii congelate, atunci se începe procesul de decongelare. Cu cât decongelarea se face mai lent, cu atât modificările şi pierderile de suc sunt mai mici.

5.Carnea, care a fost supusă decongelării, trebuie preparată imediat. În cazul nerespectării acestei cerinţe riscaţi o intoxicaţie alimentară.

6.Carnea  suspect proaspătă are semne ale stadiului iniţial de alterare: pe alocuri suprafaţa este umedă, puţin lipicioasă şi de culoare mai întunecată decât cea proaspătă. Muşchii în tăietură sunt umezi, de culoare roşie întunecată, sucul de carne este puţin tulbure. Consistenţa cărnii este slab elastică, la apăsarea cu degetul  gropiţa formată se îndreaptă lent. Mirosul puţin acid sau cu nuanţă de alterare. Grăsimea este de consistenţă moale, puţin lipicioasă (se lipeşte de deget), cu nuanţe cenuşii-mate, articulaţiile sunt uşor acoperite cu mucozitate. 

7.Carnea alterată are suprafaţa acoperită cu mucozitate de culoare cenuşie-cafenie sau cu mucegai. Muşchii în tăietură sunt umezi, lipicioşi, de culoare roşie-cafenie, iar sucul de carne este tulbure; la carnea decongelată alterată de pe suprafaţa secţiunii se scurge  suc tulbure, are consistenţa ofilită; la apăsarea cu degetul gropiţa formată nu se îndreaptă, miros-acru, rânced sau de putregai. Grăsimea este moale,  de culoare cenuşie, cu gust amărui.

8. Dacă carnea are miros impropriu cărnii proaspete, atât la suprafaţă, cât şi în profunzime, nu riscaţi consumarea ei.

9. Nu riscaţi să procuraţi carne suspect proaspătă sau alterată, deoarece în asemenea produs nu numai indicii organoleptici sunt nesatisfăcători, dar poate fi şi o sursă de infecţii alimentare, concomitent cu microflora de putrefacţie în ea pot fi şi bacterii patogene.

10. Carnea moleşită, jilavă şi lipicioasă  în care intră degetele, este de proastă calitate – poate proveni de la un animal bolnav sau este alterată.

Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice acestei Sfinte Sărbători, numai din spații sau unități înregistrate sanitar-veterinar, evitați comerțul ”stradal”, acesta având un impact negativ asupra sănătății consumatorilor și contribuie la apariţia toxiinfecţiilor alimentare. 

De remarcat este faptul că produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sunt expuse în condiții necorespunzătoare din punct de vedere sanitar, personalul care manipulează cu aceste produse nu deține carnete medicale, instruirea igienică și echipament necesar de protecție, cu atât mai mult produsele alimentare nu sunt sigure din punctul de vedere al calității și siguranței alimentelor, acestea nu dețin documente ce confirmă calitatea, siguranța și proveniența lor  și astfel pot pune în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor.

Pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului și neapărat ţineţi cont de instrucţiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării