main logo
1251

Cum și unde pot vota studenții la alegerile de duminică

Studenții care învață în alte localități decât cele unde-și au domiciliul vor putea să voteze pe ambele circumscripții, națională și uninominală, în locul unde au viza de reședință temporară (spre exemplu pe adresele căminelor universităților).

Cum și unde pot vota studenții la alegerile de duminică

Cei care vor dori să meargă să voteze în localitatea de baștină, vor putea să o facă doar în baza certificatului pentru dreptul de vot și doar pentru candidații din circumscripția națională, altfel spus, pe lista partidelor, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Potrivit reprezentanților Consiliului Național al Tineretului (CNTM), o decizie în acest sens a fost luată de Comisia Electorală Centrală pe 15 ianuarie, 2019.

Astfel, studenții care vor merge la alegeri în secțiile de votare din circumscripția unde-și au vizele temporare de reședință vor trebui să urmeze următorii pași:

a) să prezinte buletinul de identitate cu fişa de însoţire;

b) să prezinte carnetul de student/elev al instituţiei de învăţământ din localitatea respectivă;

c) să completeze şi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă, fiind informaţi despre răspunderea penală în caz de încălcare a acestei obligaţii.

În același timp, studenții care vor să voteze în localitatea de baștină, trebuie să solicite acel certificat pentru dreptul de vot de la biroul electoral al secției de votare unde își au reședința valabilă maxim cu o zi înainte de alegeri.

„În cazul în care studentul nu are nici reședință, nici domiciliu în localitatea în care învață, acesta votează în circumscripția în care își are domiciliu pentru candidații pe circumscripția națională și uninominală. Acesta va putea vota și la orice secție de votare deschisă în localitatea în care învață, însă doar pentru candidatul pe circumscripția națională, la prezentarea carnetului de student și după semnarea declarației menționate mai sus”, precizează reprezentanții CNTM. Aceștia susțin că pe 22 ianuarie, CNTM a transmis o scrisoare către CEC pentru a solicita informații cu privire la implicațiile hotărârii din data de 15 ianuarie pentru fiecare categorie de tineri, dar nu au primit un răspuns deocamdată.

Totuși, pentru a ști cu siguranță la ce secție de votare veți putea vota pentru candidații din ambele circumscripții, accesați pagina alegator.md, rubrica Verifică-te în RSA. 

În cazul în care locul votării nu corespunde cu informația comunicată mai sus, contactați CEC și semnalați aceste divergențe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării