main logo
3673

Cum și-l amintesc cunoscuții pe regretatul regizor Viorel Mardare

Cunoscutul regizor și activist civic, Viorel Mardare, care s-a stins din viață, răpus de cancer, a făcut astăzi cea de pe urma călătorie. Răvășiți de durere, sute de oameni, printre care prieteni sau necunoscuți care însă îl știau datorită operelor sale, au fost alături în acest ultim drum.

Cum și-l amintesc cunoscuții pe regretatul Viorel Mardare

Printre lacrimi, apropiații l-au descris în cele mai mari cuvinte. Spun că și-l vor aminti exact așa cum a fost de-a lungul vieții: cu un umor de invidiat, carismatic, empatic și extrem de talentat, calități pe care le-a păstrat chiar și în timp ce lupta cu boala, transmite Știri.md cu referire la TV8.md.

„Toate lucrurile trebuie făcute aici și acum.”

„Nu ai dreptul să amâni nimic.”

„Nu trebuie să vrei să nu mori, dar trebuie să vrei să trăiești.”

A fost o zi extrem de grea pentru toți cei care l-au cunoscut atât personal pe Viorel, cât și pentru cei care îl știau mai mult datorită creațiilor regizorului. Mii de oameni au venit de aseară la biserica Teodora de la Silha pentru a-l petrece pe ultimul său drum. Cu greu le vine să creadă că vor trebui să vorbească deja la trecut despre Viorel.

 „Viorel o să ne lipsească foarte mult. Viorel o să lipsească societății moldovenești. Viorel o să fie tot timpul cumva în amintirea noastră prin fapte, prin ceea ce facem, prin ceea ce gândim. Pentru mine Viorel a rămas în amintirea mea omul cu pleata în vânt, omul vesel, omul sarcastic pe care l-am cunoscut. Încă nu pot să accept ceea ce s-a întâmplat”, Dumitru Marian, regizor.

„Este o durere pentru noi, foarte mare, că l-am pierdut, dar am avut fericirea să-l cunoaștem și să fim alături de el în această perioadă”, Andrei Cibotaru, prietenul lui Viorel Mardare.

Chiar și pe patul de spital, chinuit de procedurile medicale dureroase, regizorul nu a încetat să fie așa cum și-a cucerit prietenii.

„Și-a păstrat luciditatea și ironia lui obișnuită până în ultima clipă. Am reușit să vorbesc chiar cu o seară înainte. Am fost la el și deja dimineața a plecat la ceruri”, Cristian Saulea, prietenul lui Viorel Mardare.

„Viorel este unul dintre cei mai vechi prieteni de-ai mei. Ne cunoaștem mai bine de jumătate de viață. De peste 20 de ani. Noi am pierdut șansa unei cinematografii mari, unui nume mare în cinematografia noastră, care abia acum renaște. Viorel Mardare este un simbol al culturii moldovenești”, Lucia Aprodu, prietena lui Viorel Mardare.

Cu sufletul pustiit este și producătorul de filme, cunoscutul regizor Sergiu Prodan. Anume el a fost cel care a fost alături de Viorel când medicii germani i-au dat groaznicul diagnostic.

„Cred că în cancelariile cerești au alte planuri cu el, pentru că și acolo este nevoie de oameni talentați. El încă nu a plecat din inimile noastre, el e aici, este cu noi”, Sergiu Prodan, regizor, producător, scenarist.

Alături de Viorel Mardare, în ultimul său drum, a fost și unul dintre dascălii săi de la facultatea de Jurnalism, Mihai Guzun.

„Va rămâne copilul Viorel și Viorel cel sincer. A lucrat și la ziarul Universității. Pe mulți i-am uitat, pe el clar că nu l-am putut uita”, Mihai Guzun, profesorul lui Viorel Mardare.

În cele șapte luni de luptă cu boala, Viorel a avut sprijinului surorii sale. I-a fost alături până în ultima clipă. Regizorul a avut parte de aplauze chiar și după ce a fost înmormântat. Locul său de veci este cimitirul de pe strada Armenească, alături de unul dintre cei mai îndrăgiți profesori de-ai săi.

Viorel Mardare a încetat din viață sâmbăta trecută, a doua zi după 8 martie, după ce a fost răpus de o formă rară de cancer. A luptat pentru viață timp de șapte luni, chiar dacă medicii îi dădeau doar câteva săptămâni. Cazul său a reușit să mobilizeze peste 5 mii de oameni, care în toată această perioadă au donat aproape 175 de mii de euro, fiind un caz în premieră pentru țara noastră.

„Vreau să le mulțumesc din suflet la toți cei care au donat sume de bani pentru încercarea de a-l ajuta pe Viorel să învingă această boală. Peste 5000 de oameni au donat și le sunt recunoscător”, Sergiu Prodan, regizor, producător de film.

Între timp, chiar și după moartea sa, oamenii continuă să doneze pentru a-i continua cauza. Vor să strîngă bani pentru a ajuta și altfel bolnavii de cancer. Regizorul Viorel Mardare a devenit cunoscut după ce a creat zeci de spoturi și filme de scurt metraj, unele fiind apreciate dincolo de hotarele țării. Cum ar fi, spotul „Go on. Fruits from Moldova”, prin care a îndemnat străinii să cumpere fructele noastre, ca un răspuns la embargoul Rusiei.

Iar în octombrie trecut, Viorel a oferit ultimul său interviu pentru postul nostru de televiziune, la puțin timp după ce a împlinit 37 de ani.

„Nu am cuvinte să exprim recunoștința pentru .. vă mulțumesc tuturor. Nu știu ce aș putea să vă ofer. Un simplu mulțumesc. Dar eu cred că un simplu mulțumesc spus…este una din lecțiile pe care le-am învățat de la această boală.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării