main logo
643

Cum și-au sărbătorit ziua reprezentanții etniei rome din Moldova

Deși de-a lungul vremii au fost goniți dintr-o parte în altă, au reușit să rămână la fel de energici, colorați și plini de viață.

Cum și-au sărbătorit ziua reprezentanții etniei rome din MoldovaCum și-au sărbătorit ziua reprezentanții etniei rome din Moldova

Vorbim despre reprezentanții etniei rome din Moldova, care și-au sărbătorit ieri ziua. Bărbații și-au pus cele mai bune straie, femeile și-au luat salbele și au cutreierat împreună pământul de la Soroca cu dansuri țigănești, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

„8 aprilie nu e doar dans, cântec și muzică. Aducem aminte societății că romii sunt și își doresc să fie alături de societate”.

Romii de la Soroca și-au sărbătorit ziua în ajun de evenimentul marcat la nivel internațional.

„O să dansăm țigănește, asta e vesel. - 50 de grame, vin, stăm și vorbim. - Important este să fie pace”. 

Oamenii au dansat cu frenezie. Evenimentul nu a fost doar despre veselie și voie bună. Reprezentanții acestei etnii au vorbit despre stereotipurile cu care se confruntă zi de zi și au cerut mai multă toleranță.

„Nu există tradiție în comunitatea romă ca copii să nu meargă la școală. Tradițiile trebuie puse în concordanță cu drepturile romilor”.

„Familia modernă înseamnă familia care își păstrează culturile, valorile, care își păstrează familia și din urma noastră trebuie să rămână ceva frumos”.

Baronul romilor din Moldova are un singur regret. Îi pare rău că o parte din tradiții, cum ar fi portul și meșteșugul strămoșesc, s-au pierdut în negura vremii.

Arthur Cerari, baronul romilor din Moldova: Aș pune o întrebare altor națiuni. Ce ar mai fi rămas din voi dacă ați fi fost goniți dintr-o parte în alta de-a lungul vremii?

Ziua Romilor este marcată în fiecare an pe 8 aprilie, ziua în care a avut loc primul congres internațional al romilor în anul 1971, la Londra. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării