291
0
Cum se vor poticni chișinăuienii de adrese ale victimelor Holocaustului
291
0

Pe o stradă din centrul Capitalei a apărut prima piatră „de poticnire” în memoria unei victime a Holocaustului. Aceasta reprezintă un cub de beton cu o suprafață de alamă, care a fost săpată în pământ de rând cu pavajul obișnuit.

Diferența e că aceste pietre își fac loc în fața ultimelor locuințe atestate ale victimelor, proiectul având și denumirea sugestivă - Stolpersteine (din germană - piatră de poticnire), transmite Ştiri.md cu referire la Agora.

Prima piatră comemorativă a fost instalată pe adresa Alexandru cel Bun 17. Aici a locuit Moise Berliand, născut la 23 iulie 1885 în Chișinău. Acesta a fost fiul lui Solomon Berliand și bunicul actorului de astăzi - Fracois Berleand. În perioada interbelică Moise Berliand se refugiază din Basarabia în Franța. Aflându-se în Franța, acesta este arestat și deportat în lagărul de concentrare Drancy, situat lângă Paris. În data de 7 martie 1944 Moise Berliand este deportat cu transportul nr. 69 spre lagărul de exterminare Auschwitz Birkenau, unde a fost omorât. Conform Monitorului Municipal din 15 martie 1940, Solomon Berliand, tatăl victimei, figurează drept proprietar al imobilelor din adresa 27 Martie 1918 (str. Alexandru cel Bun de astăzi) nr. 15 și nr. 17.

O altă piatră comemorativă a fost instalată pe adresa strada Armenească 27. Aici a locuit Bunya Bron, născută în 1890 la Chișinău, în familia lui Fișel și Leya. A fost căsătorită cu Ițhac Bron. În Monitorul Municipal din 1940 Bunia (Bunya) Bron figurează în calitate de proprietar de apartament în str. Armenească 27 împreună cu mama sa - Leya Imas. Conform datelor din arhiva Yad Vashem, Bunya Bron se numără printre victimele Holocaustului, fiind executată prin împușcare în 1941. În cadrul fișei de pe Yad Vashem, la fel se menționează ultima adresă a victimei - str. Armenească 27.

Plăcile au fost fixate chiar de iniţiatorul proiectului, artistul german, Gunter Demnig, venit special la Chişinău. Inițiatorii speră că acest proiect va fi începutul unei noi forme de memorie colectivă. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter