main logo
1034

Cum se va calcula indemnizația de maternitate și cea de incapacitate temporară de muncă

Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale a fost modificată și completată.

Cum se va calcula indemnizația de maternitate și cea de incapacitate

Astfel că, începând cu 1 iulie 2019, se va modifica modalitatea de calculare a indemnizațiilor pentru o serie de categorii de beneficiari: pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă; pentru prevenirea îmbolnăvirilor; de maternitate; pentru îngrijirea copilului bolnav și în legătură cu protezare ortopedică, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Baza de calcul al indemnizațiilor o va constitui în continuare venitul mediu lunar asigurat realizat pe parcursul a 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate și achitate contribuții individuale de asigurări sociale.

În cazul persoanelor asigurate, care îndeplinesc condițiile pentru stabilirea indemnizațiilor, dar pentru care va lipsi baza de calcul, la stabilirea indemnizațiilor specificate mai sus, baza de calcul o va constitui 35 procente din salariul mediu lunar prognozat, stabilit de Guvern, pentru anul în care s-a produs riscul asigurat. Pentru anul 2019 salariul mediu prognozat constituie 6.975 de lei.

Totodată, se exclude restricția de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă de până la 30 de zile în cursul unui an calendaristic pentru asigurații cu contract individual de muncă pe durată determinată ce nu depășește un an. De la 1 iulie 2019 asigurații vor avea dreptul la indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav și în timpul concediului de odihnă anual.

De asemenea, se modifică modalitatea de acordare a concediului pentru creșterea copilului. Potrivit informațiilor publicate de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, asiguratul, care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, va avea dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului în funcție de două opțiuni: de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului; sau de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 2 ani și 2 luni a copilului. Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației respective nu va putea fi modificată ulterior.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării