main logo
1545

Cum se stabilște domiciliul copiilor minori după desfacerea căsătoriei

După desfacerea căsătoriei, în cazul în care copiii sunt minori, domiciliul permanent al minorilor cu unul dintre părinți este stabilit de judecător.

Cum se stabilște domiciliul copiilor minori după desfacerea căsătorieiFoto: IPN

Totodată, în cadrul procesului de stabilire a domiciliului copiilor minori cu unul dintre soți, judecătorul poate soluționa și aspectul cu privire la pensia de întreținere pentru minori, care urmează a fi achitată soțului căruia îi vor fi încredințați spre creștere și educare copii. 

Precizările au fost făcute pentru IPN de avocatul Andrei Berescu, membru al Biroului asociat de avocați „Protecția Drepturilor Omului”, transmite Știri.md.

Din practica mea personală, în majoritatea cazurilor, copii sunt încredințați mamei. De asemenea, concluziile autorității tutelare prin care opinează cu care dintre părinți urmează să domicilieze copiii după divorț sunt în favoarea mamei. 

Desigur, există și excepții, în cazul în care mama aplică violența fizică și/sau psihică asupra copiilor, manifestă un comportament amoral în societate, se află la evidența medicului narcolog, consumă cu abuz băuturi spirtoase sau în alte cazuri, copilul poate fi încredințat tatălui spre creștere și educare”, a menționat Andrei Berescu.

Avocatul a precizat că, personal, a participat într-un dosar în care domiciliul copiilor minori (două fetițe de 9 și, respectiv, 12 ani) a fost stabilit cu tatăl acestora din motiv că mama nu comunica cu copiii, era anunțată în căutare națională fiind învinuită într-o cauză penală și nici măcar nu s-a prezentat în dosarul civil privind determinarea domiciliului copiilor minori. 

„În cazul în care există mai mulți copii și aceștia refuză să aleagă cu care dintre părinți doresc să domicilieze, decide instanța de judecată, ținând cont de atașamentul copilului față de fiecare dintre părinți, față de frați și surori, de vârsta copilului, calitățile morale ale părinților, relațiile existente între fiecare părinte și copil, posibilitățile părinților de a crea condiții adecvate pentru educația și dezvoltarea copilului și altele. 

În majoritatea cazurilor, copiii sunt încredințați unuia sau celuilalt părinte pentru a evita despărțirea dintre frați sau surori, judecătorul ținând cont, în acest caz, și de avizul-concluzie al autorității tutelare”, a explicat Andrei Berescu, magistru în drept penal.

Referindu-se la pensia de întreținere pentru minori, care urmează a fi achitată soțului căruia îi vor fi încredințați spre creștere și educare copiii, Andrei Berescu a spus că și acest aspect poate fi soluționat de judecător. 

„În cazul în care soțul ce datorează întreținerea este angajat în câmpul muncii, având salariu stabil, acesta este obligat conform art. 75 din Codul Familiei să achite 1/4 din salariu pentru un copil, 1/3 pentru doi copii și 1/2 pentru trei sau mai mulți copii. În cazul în care soțul, în privința căruia urmează a fi stabilită obligația de întreținere, nu este angajat în câmpul muncii, are venituri neregulate sau fluctuabile, pensia de întreținere poate fi stabilită într-o sumă fixă ce urmează a fi achitată lunar până la majoratul copiilor, adică până la vârsta de 18 ani”, a precizat avocatul.

Totodată, până la împlinirea vârstei de trei ani de către copil, soțul căruia i-a fost încredințat minorul poate solicita suplimentar pensie de la soțul care datorează întreținerea, în afară de cea stabilită pentru întreținerea copilului minor. 

„Am avut o cauză, în care tatăl în contul pensiei alimentare a donat cota sa parte din apartament mamei căreia i-au fost încredințați doi copii minori. Cu alte cuvinte, sunt cazuri când soții purced și la astfel de înțelegeri, renunțându-se la achitarea pensiei pentru copii până la majoratul acestora, în schimbul unui bun imobil sau a unei sume de bani ce se transmite sau achită după desfacerea căsătoriei, soluționând astfel amiabil chestiunea cu privire la întreținerea copiilor”, a mai spus Andrei Berescu.

În concluzie, avocatul a îndemnat familiile cu copii să fie empatici, înțelegători și să evite astfel de litigii, prioritar să gândească în interesul copiilor, pentru a preîntâmpina eventuale traume ce pot influența negativ comportamentul și personalitatea copiilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării