main logo
1030

Cum se păstrează anafura ca să nu mucegăiască

La finalul fiecărei slujbe, preoții împart credincioșilor Sfânta Anafură, simbolul harului și binecuvântării lui Dumnezeu. Aceasta este consumată pe nemâncate, însoțită de o rugăciune, iar, de regulă, oamenii aleg să o păstreze pe tot parcursul anului.

Cum se păstrează anafura ca să nu mucegăiascăImagine simbol

Pentru ca anafura să nu mucegăiască aceasta trebuie păstrată în condiții bune, într-un loc curat, ferit de umezeală și lumină directă. Ideal este să o păstrezi într-un recipient închis, din sticlă sau metal, bine igienizat înainte, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

Atunci când vin de la biserică, gospodinele din mediul rural pun anafura într-un borcan curat, împreună cu sare grunjoasă sau boabe de grâu uscate pe fundul recipientului. Sarea absoarbe umezeala și previne apariția mucegaiului. 

Totodată, în borcan se poate introduce și o crenguță mică de busuioc uscat, simbol al sfințeniei și al purificării.

Un alt truc folosit de gospodinele de la țară este să așeze bucățele de anafură pe o hârtie curată și să le usuce timp de câteva zile, într-un spațiu bine aerisit. După uscarea completă, se depozitează într-un recipient închis ermetic.

Pentru păstrarea anafurei, locul ideal este o cămară răcoroasă sau o icoană din casă, în apropierea căreia este ținut borcanul. În multe case tradiționale, anafura este ținută alături de agheasma mare, iar cei care postesc sau au probleme de sănătate obișnuiesc să consume anafura dimineața, pe stomacul gol, rostind o rugăciune.

Ca să previi apariția mucegaiului, este important să nu atingi anafura cu mâinile umede și să o manevrezi doar cu degetele curate sau cu o linguriță. În momentul în care observi că anafura s-a alterat sau a prins mucegai, aceasta nu se mai consumă, ci se îngroapă într-un loc curat din grădină sau se arde – niciodată nu se aruncă la gunoi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării