Cum să alegem corect vinul pentru Paști? ANSA vine cu recomandări
De Paști, pe mesele tradiționale ale multor moldoveni nu va lipsi vinul, în special licorosul roșu „Pastoral”. Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări și informații utile privind alegea corectă a produsului.

ANSA menționează într-un comunicat că, în prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2-3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15-22% vol., și previne reluarea fermentației, transmite Știri.md.
Potrivit legislației, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.
În alegerea vinului, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele recomandări:
1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA.
2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale.
3. Atenție la informația de pe etichetă.
4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal.
6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea la temperatura de 12-16⁰C.
7. Temperatura de servire recomandată a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.
Citește și: ANSA: Atenție la vopselele pentru ouă. Unele pot fi toxice