12 aug, 2019 16:14
564
0
Cum poate Moldova să primească gaz rusesc din conducta Turkish stream
12 aug, 2019 16:14
564
0

Moldova are posibilitatea de a primi gaz natural rusesc din conducta „Turkish stream” prin Turcia, Bulgaria și România.

Potrivit presei ruseşti, despre aceasta a declarat Igor Iușkov, un expert de seamă al Fondului Național pentru Securitatea Energiei, care a declarat pentru Serviciul Național de Știri care sunt modalităţile de a realiza acest lucru din punct de vedere tehnic, transmite Știri.md cu referire la Noi.md.

„De la 1 ianuarie 2020, pentru însăşi Turcia va funcţiona primul fir al conductei „Turkish stream”. Pentru cel de-al doilea fir a fost finalizată secțiunea marină. Și există un segment din Turcia pînă în Bulgaria. În continuare, s-a presupus că din Bulgaria va ajunge în Serbia, Ungaria și Austria. 

Există însă o conductă din Bulgaria către România și Moldova, deci aceasta poate fi lansată pur și simplu în direcția opusă. Dacă nu există nici un tranzit prin Ucraina, aceasta se va goli. 

Ea poate fi lansată în sens invers, adică prin revers, din Turcia în Bulgaria, din Bulgaria - în România și în Moldova. Posibilitatea tehnică există. Părţile se pot înţelege”, a spus el. 

Potrivit analistului, modificarea schemei de tranzit nu va afecta prețul gazelor naturale pentru Moldova. 

„Nu va fi o creștere specială. Moldova cumpără gaz la frontiera sa, iar modul în care este livrat acolo, consumatorului nu îi pasă. 

Prețul pentru ei nu se va schimba. Ei sunt îngrijorați de situație, deoarece Naftogaz torpilează deschis semnarea unui nou acord. Și de la 1 ianuarie, Moldova poate rămânea fără gaz, pentru că acum acesta vine prin tranzit din Ucraina. Apoi trece prin Moldova, România, Bulgaria și ajunge în partea europeană a Turciei”, a adăugat expertul.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter