main logo
6120

Cum o avocată a devenit victima unei escrocherii pe Facebook

O tânără din localitatea Sângera a decis să ceară donații pe Facebook, folosind în mod fraudulos poza unei avocate cunoscute, pe care a prezentat-o drept o mămică nevoiașă, pentru a sensibiliza internauții.

Cum o avocată a devenit victima unei escrocherii pe FacebookFoto: curentul.md

Mai mult, aceasta a făcut postarea de pe un cont fals, creat pe numele unei minore care a aflat abia câteva luni mai târziu că cineva îi folosește identitea în scopuri meschine, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Tânăra din Sângera a avut un plan bine pus la cale, a preluat numele și pozele unei minore și a creat un profil fals pe Facebook, de pe care a început să posteze în mai multe grupuri mesaje cu solicitări de ajutor pentru diverse cazuri, toate fiind false sau preluate din presa română din anii precedenți.

În unul dintre aceste cazuri, apare imaginea avocatei Angela Istrate, care a candidat și la funcția de deputat, la alegerile din iarnă.

Mesajul atașat pozei era următrul: „Hristos a înviat, o mămică are nevoie de un sprijin, de pampers nr.4, șervețele umede, produse de igienă, produse alimentare, cărucior, premergător, măsuță de hrănit, haine de la 7 luni. Ajutați cu ce puteți”.

Persoanele care au recunoscut-o în poză pe avocată au anunțat-o despre faptul că cineva îi folosește identitatea pentru a aduna donații pe rețeaua de socializare. Angela Istrate a venit cu o reacție la caz, comentând, pe pagina sa de Facebook: „Mesaj către pretinsa binefăcătoare. Stai, doamnă, domn, liniștit temporar. Vei răspunde penal pentru escrocherie și furt de identitate!”

Telefonată de Unimedia, Angela Istrate a declarat că va depune o plângere la poliție în acest sens.

Între timp, administratoarele unui grup de Facebook în care se colectează donații au deconspirat persoana care se ascunde în spatele profilului fals cu nume și poze reale. 

Este vorba despre o tânără de 19 ani din Sângera, care este căsătorită și are un copil. Aceasta ar fi reușit, profitând de încrederea oamenilor, să adune prin astfel de scheme mai multe donații nu doar din Chișinău, dar și din diferite raioane ale țării.

Fiind descoperită, ulterior, tânăra a postat un mesaj în care își cere scuze de la minora căreia i-a defăimat numele și care a fost huiduită de mai multe persoane pe internet, pentru că ar fi înșelat oamenii să doneze mai multe lucruri. 

Rudele minorei căreia i-a fost furată identitatea nu au dorit să facem public numele acesteia și nici nu au decis, deocamdată, dacă se vor adresa la poliție. 

Reamintim că Angela Istrate este avocat de profesie. Aceasta a reprezentat în instanță interesele lui Gheorghe Petic, iar în iarna anului curent, a candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe Circumscripția uninominala nr. 22 or. Ialoveni.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării