main logo
466

Cum îți influențează radical inteligența orașul în care trăiești

Se pare că mediu în care trăiești are un impact semnificativ asupra expresiei unei anumite gene din creierul tău – iar asta îți afectează IQ-ul mai mult decât ai crede.

Cum îți influențează radical inteligența orașul în care trăiești

Desigur, există nenumărate gene care ne influențează IQ-ul. Mai mult, experiențele stresante pot declanșa sau inhiba expresia acelor gene. Aceste lucruri au dat naștere la epigenetică, ramura geneticii care analizează variația trăsăturilor fenotipice care sunt cauzate de aspecte ale mediului înconjurător, transmite Ştiri.md cu referire la Playtech.

Cercetătorii de la Charité – Universitätsmedizin Berlin au descoperit că experiențele prin care trecem afectează nu doar funcționarea creierului, ci însuși felul în care se manifestă anumite gene.

La studiu au luat parte 1.500 de adolescenți sănătoși. Cercetătorii au analizat caracteristicile anumitor gene ale acestora și au comparat rezultatele cu scorurile IQ și alte trăsături neurologice. Ei au analizat acele gene care aveau de a face cu anticipația recompenselor din centrul care se ocupă de luarea deciziilor.

Astfel, au descoperit că în cazurile în care gena DRD2 era blocată din punct de vedere epigenetic, nivelul IQ-ului era mai mic. Mai mult, oamenii cu această schimbare epigenetică la nivelul genei DRD2, aveau un țesut mai puțin dens la nivelul centrului de luare a deciziilor din creier decât restul. Un posibil factor ar fi stresul din copilărie.

Nu se poate spune că o singură schimbare epigenetică este o garanție că persoana respectivă va avea un IQ mai mic sau mai mare. „Activitatea genelor indusă de mediul înconjurător se alătură acum restului de factori cunoscuți că influențează performanța la testele IQ, precum sărăcia și constituța genetică”, a zis autorul principal al studiului, Jakob Kaminski. „În acest studiu, am putut observa cum diferențele individuale în rezultatele la testele IQ sunt legate și de schimbările epigenetice și de diferențele în activitatea cerebrală, care se află sub influența mediului înconjurător”.

Pe măsură ce apar mai multe studii din domeniul epigeneticii, ajungem să înțelegem mai bine felul în care creierul uman funcționează și se dezvoltă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării