main logo
2790

Cum înțelegem dacă peștele e proaspăt sau nu. Sfaturile specialiștilor

O dată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu mai multe recomandări, care vor ajuta consumatorii să aleagă corect peștele și produsele din pește pentru masa de sărbători.

Cum înțelegem dacă peștele e proaspăt sau nu. Sfaturile specialiștilorImagine simbol

„Reamintim consumatorilor despre faptul că, peștele și produsele din pește sunt alimente perisabile care, nefiind depozitate în condiții riguroase, se pot altera ușor și prezintă pericol pentru sănătate”, atenționează reprezentanții ANSA, transmite Știri.md.

Astfel, specialiștii ANSA îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, reieșind din următoarele recomandări:

Dacă alegeți peștele viu, atenție la:

  • semnele de vitalitate;
  • tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;
  • ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;
  • branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;
  • solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;
  • musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Totodată, membrii autorității atrag atenția și la unitățile de comercializare a peștelui viu.

„Peștele viu trebuie să fie expus spre vânzare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar”, explică specialiștii.

Potrivit reprezentanților ANSA, la alegerea peștelui refrigerat eviscerat trebuie să verificăm peritoneul: Să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

„Evitați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară”, atenționează reprezentanții ANTA.

Referitor la peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat), specialiștii îndeamnă să fim precauți la:

  • temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;
  • aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea  calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;
  • după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine  atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.
  • înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,   
  • -nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect murdar                                                                 

De menționat că peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă, se face în încăperi uscate și ventilate.

„Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier”, comunică specialiștii menționând că cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic.

La comercializarea caviarului se va lua în considerație:

  • aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;
  • consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).

În context, ANTA a venit cu un apel către consumatori: „Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar – veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor”,

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării