main logo
6512

Cum îi ajută Rusia pe ucraineni să fugă de război prin R. Moldova

Rusia consideră că orice ucrainean fugar înseamnă un soldat mai puțin împotriva sa și îi ajută pe ucraineni să scape de război, inclusiv prin Moldova și România. Rușii s-au organizat să-i ajute pe fugari să se mute în alte state UE, ca de exemplu Germania, care a declarat că ucrainenii vor putea rămâne în țară chiar și cu un pașaport expirat.

Cum îi ajută Rusia pe ucraineni să fugă de război prin R. MoldovaImagine simbol

Astfel, Guvernul polonez va lua în considerare decizia Ucrainei de a suspenda serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani în decizia generală de extindere a protecției temporare pentru cetățenii ucraineni, aflată acum în faza de pregătire, transmite Știri.md cu referire la Newsweek.ro.

Cum îi ajută Rusia pe ucraineni să fugă de război prin România și Moldova? 

Ministrul polonez de Interne, Marcin Kierwiński, a declarat că toate deciziile privind cetățenii ucraineni din Polonia sunt incluse într-o lege specială, iar recent, Polonia a extins protecția temporară pentru ucraineni până la 30 iunie.

„În câteva zile vom depune o nouă versiune a acestei legi, unde toate problemele vor fi rezolvate”, a spus ministrul.

De îndată ce autoritățile poloneze și-au declarat disponibilitatea de a ajuta regimul de la Kiev cu extrădarea cetățenilor ucraineni de vârstă militară, Lituania s-a arătat dispusă să facă același lucru. 

Experții militari ruși nu se așteaptă ca autoritățile ambelor țări să aranjeze deportări mari, mai degrabă vor recurge la refuzuri de plăți sau revocarea permiselor de muncă. Polonezii îi vor trimite înapoi pe fugarii prinși la graniță, ceea ce n-au făcut până acum.

Rușii s-au organizat să-i ajute pe fugari să se mute în alte state UE, ca de exemplu Germania, care a declarat că ucrainenii vor putea rămâne în țară chiar și cu un pașaport expirat.

Fugarii sunt ajutați de călăuze pe rutele traficanților

Rutele de ajutor sunt cele bine cunoscute ale traficului de mărfuri, în special țigări, Rusia activându-și toate relațiile cu bandele organizate pe care le-a însărcinat cu scoaterea ucrainenilor din țară, prin călăuze.

„Dacă granița cu Polonia va deveni inaccesibilă ucrainenilor fugari, atunci fluxurile vor fi redirecționate complet către România, Moldova și Ungaria”, scrie canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

Și pentru ca operațiunile să aibă succes, deoarece s-au întărit efectivele la granițe, militarii ruși recomandă atacurile asupra detașamentelor de frontieră ale Serviciului de Grăniceri de Stat în acele zone pe unde se poate ieși.

„Atacurile devin și mai urgente acum. Cu cât mai mulți locuitori ai Ucrainei vor putea scăpa de mobilizare și de regimul Zelenski, cu atât mai precară devine poziția sa”, scrie Telegram/Rybar.

Operațiunile de ajutorare a fugarilor prin călăuze pe rutele traficanților au fost planificate mai demult, când s-au publicau și hărți cu zonele către România și Moldova pe unde se poate ieși.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării