main logo
829

Cum au scăpat basma curată 2 magistrați judecați pentru corupere

Doi judecători cu dosare penale intentate în 2013 și 2014 au fost, recent, achitați de Curtea Supremă de Justiție, respectiv Curtea de Apel Chișinău, după ce magistrații au stabilit că în acțiunile organelor de drept au fost elemente de înscenare și provocare la comiterea infracțiunii.

Cum au scăpat basma curată 2 magistrați judecați pentru corupere

Într-un caz, instanța a stabilit că angajați ai Centrului Național Anticorupție au accesat datele personale ale familiei unui judecător cu mult timp înainte ca pe numele său să fie depus un denunț și să fie inițiată urmărirea penală, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

Colegiul penal lărgit al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a publicat, la începutul lunii august 2019, decizia motivată, prin care judecătorul Ion Cazacu de la Judecătoria Glodeni și Petru Tincu, persoana care i-ar fi transmis banii, au fost achitați. 

Judecătorii de la CSJ au constatat că decizia instanţei de apel a fost corectă, impusă atât de norme legale, cât şi de principiile internaţionale asumate de R. Moldova prin aderarea la instrumentele privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Ion Cazacu a fost reţinut în flagrant de procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pe 16 aprilie 2014, în incinta Judecătoriei Glodeni, instanţă pe care acesta o conducea. Reţinerea a avut loc imediat după ce ar fi primit 10 mii de lei de la Petru Tincu, un inculpat dintr-un dosar pe care Cazacu îl avea în gestiune. 

Banii fusese transmiși prin intermediul unui procuror din Glodeni, Liviu Velişco, care însă nu s-a prezentat în instanța de judecată, fiind citat ca martor al acuzării. 

În schimbul acestei sume, inculpatul Tincu urma, potrivit procurorilor, să fie absolvit de pedeapsă pentru comiterea unui accident rutier în stare de ebrietate. 

Procurorii l-au reţinut atunci pe judecătorul Ion Cazacu, dar şi pe Petru Tincu. La scurt timp, ambii au fost trimişi în judecată, magistratul fiind suspendat de CSM din funcţie pe durata anchetei penale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării