main logo
1225

Cum au marcat găgăuzii sărbătoarea tradițională Hederlez

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri au sărbătorit astăzi Hederlez, marcat în fiecare an în ziua de 6 mai, când creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfântul Gheorghe.

Cum au marcat găgăuzii sărbătoarea tradițională HederlezCum au marcat găgăuzii sărbătoarea tradițională Hederlez

Deoarece în acest an 6 mai corespunde cu Paștele Blajinilor, autoritățile autonomiei au decis să organizeze activităţile de sărbătoare cu o zi înainte, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Tradiţional, cu acest prilej, la Ceadâr-Lunga a fost organizat un program de acţiuni culturale şi sportive. Evenimentul a întrunit, potrivit gagauzinfo.md., câteva mii de vizitatori, delegaţii oficiale, turişti din Ucraina, România, Rusia, Turcia, Kazahstan, Azerbaidjan ş.a.

Programul de manifestări a inclus expoziţii agricole şi de artizanat, master-class-uri, o paradă a costumelor naţionale şi un concert festiv susţinut de colective artistice din regiune. Din suita de competiţii sportive, principala a fost tradiţionala cursă de cai, organizată de întreprinderea crescătoare de cabaline din Ceadâr-Lunga şi executivul autonomiei.

Derbiul din acest an este la cea de-a XXIV-a ediţie, iar învingător a devenit călăreţul din oraşul Floreşti, Dumitru Sârbu, care a obţinut Cupa Başcanului. Pe locul doi s-a plasat Serghei Zamşilin, din satul Iserlia, raionul Basarabeasca, iar pe al treilea – Vladimir Maidanschi, din raionul Făleşti.  

De câţiva ani, pentru cursele de cai „Altîn At” (calul de aur) sunt formate rute turistice, derbiul de la Ceadâr-Lunga fiind inclus în agenda turistică naţională.

Hederlez este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind consemnată în ziua Sf. Gheorghe, crezut drept ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale (în limba greacă Gheorghios înseamnă agricultor). Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în câmp devin tot mai intensive şi productive.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării