main logo
3576

Cum are loc contrabanda cu țigări din R. Moldova în România

Contrabanda cu țigări peste râul Prut continuă să fie o afacere înfloritoare. În timp ce autoritățile de la București bat alarma că grosul țigărilor de contrabandă vine din Republica Moldova, cei de la Chișinău dau asigurări că situația se află sub control.

Cum are loc contrabanda cu țigări din R. Moldova în România

Pe de altă parte, în ultimul timp se atestă un nou fenomen, țigările de contrabandă care ajung din Republica Moldova în România sunt de producție chinezească și au ajuns la noi la fel, prin contrabandă. Iar tot mai multe voci susțin că transportul ilicit de țigări ar fi protejată de persoane influente din Chișinău, transmite Ştiri.md cu referire la CrimeMoldova.

Dacă până nu demult, atunci când se vorbea despre contrabanda cu țigări toți arătau cu degetul la Vlad Filat, supranumit „regele contrabandei”, după încarcerarea fostului premier, actuala guvernare încearcă acum să ne convingă că acest fenomen aproape că a fost contracarat.

Informațiile care vin de peste Prut însă ne demonstrează contrariul. Fenomenul contrabandei cu țigări din Republica Moldova există, ia amploare și pare să fie organizat la cel mai înalt nivel de persoane influente.

Contrabandă record cu țigări chinezești
În noaptea de 3 iunie, pe malul drept al râului Prut, în apropiere de orașul Ungheni, autoritățile române au reținut un tir cu numere de înmatriculare din Maramureș, care s-au dovedit a fi false, încărcat cu țigări „Ashima”, produse în China.

contrabandă

Polițiștii români au numărat 570 baxuri cu 285 de mii de pachete de țigări.

tigări

Cercetările prealabile au arătat că lotul de țigări a fost trecut peste Prut din Republica Moldova.

ahima.png

Cum a fost trecută contrabanda peste Prut

Lotul de țigări, estimate la cel puțin 6 milioane de lei moldovenești, au fost trecute prin zona de frontieră de lângă orașul Ungheni, până pe malul Prutului, cu un camion.

La mai bine de o lună, pe traseul respectiv au rămas proeminente urmele cauciucurilor, care par a fi de la un camion militar. Poliția de frontieră nu are în dotare astfel de mașini.

urme.png

Pe malul abrupt al Prutului au fost instalate punți din lemn, unde a fost descărcată marfa de contrabandă.

funicular .png

Aici cutiile cu țigări au fost fixate pe platforme speciale și transportate peste Prut cu ajutorul unui funicular instalat din timp.

funicular1.png

De ce partea moldovenească nu a observat nimic

Subdiviziunile de poliție de la frontiera cu Uniunea Europeană sunt dotate tehnic corespunzător, în special din donații externe. În condiții de activitate normală, este aproape imposibil ca cel puțin o persoană să nu nimerească în raza aparatelor de termoviziune. În cazul nostru au rămas neobservate mai multe persoane, care au descărcat țigaretele și le-au transportat peste Prut, camionul, dar și marfa propriu zisă.

Investigațiile prealabile arată că în acea noapte perimetrul respectiv de frontieră a rămas pentru câteva ore fără supraveghere. Graficul de patrulare pentru sectorul respectiv a fost întocmit în așa fel ca zona să rămână nesupravegheată timp de 5 ore. La fel, a fost întocmit și graficul de patrulare din partea dreaptă a Prutului, ca porțiunea de frontieră pe unde a trecut lotul de contrabandă să rămână nesupravegheată în același timp. 

Fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, ne-a ajutat să reconstituim cum au ajuns țigările de contabandă peste Prut.

Cine ar sta în spatele lotului de contrabandă din 3 iunie?

Cel care ar fi semnat graficul de patrulare în zona respectivă este Sergiu Lungu, șef-adjunct al Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră, un pensionar al Ministerului de Interne, numit în funcția respectivă la 3 mai, 2017. La moment, acesta ar fi suspendat din funcție fiind cercetat penal.

Potrivit unor surse din cadrul Poliției de Frontieră, în „afacere” ar fi implicat Alexandru Slivinschi, șef-adjunct al sectorului Ungheni din cadrul Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră, numit în funcție la 1 august, 2016. Soția lui Alexandru Slivinschi, care la moment se află în concediu de maternitate, de asemenea este angajată la Direcția Regională Vest a Poliției de Frontieră.

Soții polițiști .png

Soții polițiști Alexandu și Svetlana Slivinschi. Sursa: facebook.com

Alexandu Slivinschi este frate cu Andrei Slivinschi, șeful Direcției regionale Vest a Poliției de Frontieră, numit în funcție la 1 august, 2016.

Andrei Slivinschi.png

Andrei Slivinschi. Sursa: border.gov.md

Andrei și Alexandru Slivinschi mai au un frate, Mihai Slivinschi, care este șef al sectorului Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău din 27 martie, 2017.

Sursele din cadrul Poliției de Frontieră mai susțin că frații Slivinschi ar fi apropiați de-ai lui Veaceslav Garștea, șef-adjunct al Inspectoratul General de Poliție de Frontieră al MAI. Garștea a ajuns în funcția respectivă la 17 octombrie, 2016, după ce timp de aproape 2 ani a ocupat funcția de șef al Sectorului Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Veaceslav Garștea.png

Veaceslav Garștea. Sursa: sputnik.md

Potrivit presei românești, cel care ar fi facilitat trecerea peste frontieră a țigărilor chinezești din Republica Moldova ar fi comisarul Dumitru Leonardo Melinte, șef-adjunct al sectorului Nicolina, Poliția de Frontieră Iași. Dumitru Leonardo Melinte a mai fost în vizorul procurorilor în anul 2010, când era în funcția de șef al Poliției de Frontieră Române la Punctul de Trecere Sculeni. Numele lui Melinte a apărut în scandalul traficului de țigări pe la vama Sculeni, care ar fi fost organizat de premierul de atunci, Vlad Filat.

Dumitru Leonardo Melinte este cumătru cu Flavius Vasile Onofrei, ultimul este șef-adjunct al Oficiului EUBAM în Moldova, EUBAM fiind Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina.

Flavius Vasile Onofrei.png

Flavius Vasile Onofrei, în dreapta. Sursa: border.gov.md

Cei 2 cumetri, care s-au înscris la studii de doctorat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, ar fi fost văzuți la diferite petreceri în compania unor demnitari din Republica Moldova.

Chișinăul tace

Deși a trecut mai bine de o lună de la depistarea lotului de contrabandă de la Ungheni, Chișinăul nu a venit cu o declarație oficială asupra acestui caz. Motivul invocat este că lotul de contrabandă a fost depistat pe teritoriul României.

Fostul angajat al Poliției de Frontieră, Gheorghe Petic, care se declară martor a celor întâmplate, a făcut declarații în presă despre acest caz, însă factori de decizie din cadrul Ministerului de Interne de la Chișinău l-au acuzat de denigrarea imaginii poliției. 

La solicitarea CrimeMoldova, Raisa Novițchi, șefa serviciului de presă al Inspectoratului General Poliție de Frontieră, a transmis următoarea declarație, cu mențiunea că aceasta este poziția oficială a instituției pe care o reprezintă:„Pe acest caz sunt pornite două cauze penale – trecere ilegală a frontierei de stat și contrabandă. Una din aceste cauze penale a fost deschisă de către Poliția de Frontieră chiar în ziua înregistrări infracțiunii. În prezent ambele cauze penale se instrumentează de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, iar pentru a nu periclita mersul investigațiilor nu vom oferi detalii pe caz. Precizăm că, paralel Poliția de Frontieră și SPIA a MAI gestionează două anchete disciplinare”.

Nici cei de la PCCOCS nu au oferit mai multe detalii, pentru a nu „prejudicia” ancheta.

Deși în presă s-a făcut aluzie că în acest caz ar fi implicate persoane influente din PDM, conducerea formațiunii, care se află la guvernare, nu a venit cu o reacție.

Bucureștiul alarmat, iar la Chișinău totul e bine

Acesta nu este unicul caz de contrabandă cu țigări din Republica Moldova. În martie 2017, polițiștii români au reținut lângă Iași un microbuz din Republica Moldova cu 60 de baxuri de țigări „Ashima”, ascunse printre puieți de pomi fructiferi. Peste puțin timp, mijlocul de transport, cu tot cu țigări, este scos de pe teritoriul României și întors în Republica Moldova. În acest caz a fost reținut un vameș moldovean. La 10 martie în vama moldovenească a fost reținut un camion cu 200 baxuri de țigări fără timbre, exact de lângă aparatul de scanare a tirurilor.

Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Sud, a spus că în prima jumătate a lui 2018, rețelele de contrabandă cu țigarete au reușit să își crească vânzările față de aceeași perioadă a anului trecut, piața neagră din România crescând de la 15,5% la16,3%. Conform unui studiu întocmit de Novel Research, 1 punct procentual de contrabandă valorează aproximativ 35 de milioane de euro. Cele 16 puncte procentuale ale pieței pe care o reprezintă contrabanda cu țigarete estimată oficial înseamnă o pierdere pentru statul român de aproximativ a 560 de milioane de euro pe an.

Conform portalului stopcontrabanda.ro, în 2017 autorităţile române au împiedicat circa 150 de milioane de ţigarete să ajungă pe piaţa neagră, reprezentând însă doar circa 3% din totalul ţigărilor ilicite consumate în ţară. 

Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare nord-estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.

Potrivit raportului pentru 2017 a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, anul trecut au fost documentate 177 de cazuri de trafic ilicit de țigări, în care au fost capturate peste 185 de mii de pachete de țigări. „Dinamica indicatorilor statistici ce caracterizează traficul ilicit de țigări, denotă o diminuare a cazurilor cu 21%, față de aceeași perioadă a anului 2016. Potrivit datelor statistice, această categorie de activitate infracţională este specifică segmentului de frontieră cu România”, se arată în document.

Într-un interviu oferit postului de televiziune Moldova 1 la finele anului trecut, Veaceslav Garștea a declarat că traficul ilicit cu țigări în România s-a diminuat simțitor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării