main logo
2275

Cum arată orașul Soroca în prima zi de după scoaterea carantinei

Orașul Soroca a ieșit astăzi din carantină. Localitatea a prins la viață dupa ce mai bine de o lună, oamenii au fost izolați, iar intrările și ieșirile au fost păzite de militari.

Cum arată orașul Soroca în prima zi de după scoaterea carantineiFoto: știri.md

Localnicii au ieșit la cumpărături, respectantând însă, măsurile de protecție, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md.

„Mai mult am stat acasă, ieșeam doar la magazin sau să duc gunoiul, atât. Recent am ieșit deja la lucru, echipată cu mască bineânțeles. Dacă tot a fost scoasă carantina, cred că voi merge la părinți, în primul rând”.

”Noi suntem de la Visoca. Astăzi este pentru prima dată când am venit la Soroca de când a fost scos orașul din carantină. Am fost la bancă și la farmacie”.

„E mai pustiu, mai pasiv. Timp de două luni, astăzi este prima zi când am ieșit în oraș”.

„Suntem foarte fericiți, vrem să ieșim din casă. Ne-am săturat de stat în locuințe. Vrem să activăm și să fim mai mult în mișcare, au spus localnicii”, spun oamenii.

Astăzi au fost evacuate toate barajele din beton, iar soldații și carabinierii s-au retras. Pentru că au stat de strajă la intrările în oraș, forțele de ordine au primit diplome.

„Am ajuns la acest eveniment de închidere a misiunii noastre, pentru care o mare parte din angajați au fost distinși cu diploma de onoare din partea conducerii administrației publice locale de nivelul I și II”, a declarat Oleg Graur, Comandant adjunct, Inspectoratul General de Carabinieri.

Decizia de a ridica regimul de carantină a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, după ce ultimul caz de infectare cu coronavirus în orașul Soroca a fost înregistrat pe 24 aprilie.

„Începând cu 24 aprilie pe teritoriul municipiului Soroca nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19. Din bugetul municipal au fost alocați 162 de mii de lei, iar din fondul de rezervă 436 de mii de lei. A fost procurat un prototip foarte intelegent pentru dezinfectare care a fost stabilit la intrarea în spitalul raional”, a spus Lilia Pilipețchi, primarul municipiului Soroca.

De la începutul pandemiei, 76 de angajați medicali din cadrul Spitalului Raional Soroca s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă.  Numărul persoanelor infectate în oraș se ridică la 136.

„Aceasta este o nouă boală, de care nu știam mai nimic. Am primit indicații greșite de la Chișinău. Din start, noi nu am avut aceste teste. Chiar dacă am avut pacient cu suspecție, noi nu puteam corect să folosim aceste teste. De aceea am avut atât de mulți bolnavi. Nu corect le foloseam, poate nu întotdeauna ne echipam, nu respectam distanța socială, au fost multe încălcări”, a declarat Valeriu Bordian, vicedirectorul Spitalului Raional Soroca.

La spitalul din Soroca, 13 pacienți sunt tratați de COVID-19, iar 150 de persoane au fost deja externate.

„Am făcut curățenie după ce a avut loc dezinfectarea. Am pregătit totul pentru bolnavii fără COVID-19. Mi-a fost frică să lucrez, dar nu aveam încotro, trebuie de muncit, bolnavii ne așteptau să acordăm o mână de ajutor”, a spus o asistentă medicală.

De astăzi, în raionul Soroca au început să circule unele rute interubane. Totuși, transportul public va circula abia din 15 mai.

„Astăzi, este prima zi de când circulăm. Am transportat cinci pasageri, puțini”, a spus un șofer de microbuz.

În raionul Soroca, cheltuielile suportate din cauza noului coronavirus se cifrează la 1,8 milioane de lei.

„Până la moment au fost cheltuite 1 milion 800 de mii lei pentru lupta cu COVID-19 în raion. Sursele financiare nu au fost preconizate în bugetul 2020. S-au făcut modificări la buget”, a anunțat Veaceaslav Rusnac, președintele raionului Soroca.

Până în prezent, în raionul Soroca au fost înregistrate 257 de cazuri de COVID-19 și 8 decese.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării