193
0
Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a Italiei la Chișinău
193
0

Un concert festiv dedicat Zilei Naționale a Italiei, organizat de Asociația Culturală ”East & West Cooperation” din Italia, în colaborare cu Ambasada Italiei la Chișinău, a avut loc joi, 6 iunie, la Sala cu Orgă din Capitală.

Foto: Moldpres

La eveniment a participat Ambasadorul Italiei în R. Moldova, Valeria Biagiotti, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Concertul a fost susținut de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-i în calitate de soliști pe cinci tineri muzicieni originari din Republica Moldova stabiliți în Italia: Constantin Beschieru (vioară), Cătălina și Tudora Spătaru (vioară), Diana Lupașcu (vioară) și Andrei Harabagiu (violă). La orgă a interpretat Anna Strezeva.

Potrivit directorului Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, protagoniștii concertului sunt absolvenți ai liceelor de muzică din Chișinău, care și-au continuat studiile în Italia, toți reușind să-și construiască o carieră de succes în această țară, dar și în afara ei. ”Toți invitații, stabiliți în diverse orașe ale peninsulei, sunt laureați ai numeroaselor concursuri internaționale și, în prezent fac parte sau colaborează cu importante ansambluri și orchestre italiene, precum Orchestra Simfonică Națională RAI, Orchestra Simfonică a Academiei Teatrului La Scala din Milano, Orchestra Teatrului La Fenice din Veneția, Orchestra Simfonică Giuseppe Verdi din Milano, Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Verona ș.a. Majoritatea dintre ei desfășoară și o activitate pedagogică în domeniu”, a precizat Larisa Zubcu.

În program au răsunat creații de O. Respighi, W.A. Mozart, J.S. Bach și A. Vivaldi.

Ziua Națională a Italiei se sărbătorește pe 2 iunie, zi în care în 1946 a fost proclamată Republica Italiană.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter