main logo
1147

Cum a comentat cazul expulzării cetățenilor turci noul director al SIS

Noul director al Serviciului de Informații și Securitate, numit astăzi în funcție de către Parlament, spune că nu a avut nicio implicare în cazul expulzării cetățenilor turci din R. Moldova, ilegalitate pentru care țara noastră a fost condamnată la CtEDO.

Cum a comentat cazul expulzării cetățenilor turci noul director al SISFoto: Știri.md

Întrebat în plenul Parlamentului dacă a avut vreo atribuție la caz, în condițiile în care anterior a activat în cadrul SIS, Alexandru Esaulenco a precizat că Direcția în care activa atunci nu se ocupa de astfel de cazuri, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Care a fost rolul dumneavoastră atunci în cadrul SIS și dacă ați cunoscut cumva ce s-a pus la cale cu acești profesori turci care au fost expulzați? Cineva a vrut să aibă pile la Istanbul?”, a întrebat deputatul Blocului ACUM, Lilian Carp.

„În acea perioadă, eu activam în calitate de șef al Departamentului informații militare. Zona aceasta nu este responsabilă de astfel de cazuri”, a precizat Esualenco.

Acesta a anunțat că, după ce a preluat interimatul funcției de șef al SIS, după demisia lui Vasile Botnari a demarat o anchetă pe cazul expulzării cetățenilor turci și le-a promis deputaților că vor fi informați despre rezultatele acesteia în viitorul apropiat. „În termen de 9 zile va fi depus un raport în adresa Parlamentului”, a promis Esaulenco.

Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. 

Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Citiți mai jos câți bani trebuie să plătească statul cetățenilor turci drept despăgubiri morale, după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat  R. Moldova în acest caz.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării