main logo
695

Cum a ajuns nefuncțional primul laborator de testare ADN din țară

Primul laborator de testare ADN din Republica Moldova a fost inaugurat încă în iunie 2018. A trecut peste un an de la marele eveniment, dar acesta așa și a rămas – nefuncțional.

Cum a ajuns nefuncțional primul laborator de testare ADN din țară

 Pentru a remedia situația e nevoie de un singur pas, care se lasă însă mult așteptat. Mai exact, Guvernul trebuie să aprobe tarifele pentru serviciile prestate.

Directorul Centrului de Medicină Legală, Valeri Savciuc, a confirmat că activitatea laboratorului este blocată.

„Noi am făcut tot ce ține de noi încă până pe 7 decembrie 2018. Nu putem activa, din cauză că nu sunt aprobate tarifele. Noi facem probe, dar că să pornim procesul trebuie să fie aprobate tarifele. Noi acum evaluăm pe intern, la nivel experimental. Noi proiectul l-am elaborat, specialiștii au fost licențiați. Suntem pregătiți să activăm. Cum documentul este publicat în Monitorul Oficial, noi putem trece la treabă”, a declarat Valeri Savciuc pentru AGORA.

În aceste condiții, investigațiile molecular-genetice, vitale pentru investigarea crimelor, continuă să fie realizate peste hotare.

„Din cauza unui neajuns, că nu au fost aprobate tarifele, organul de urmărire penală din Republica Moldova este nevoit să dispună expertiza ADN în alte țări. Laboratorul este funcțional, dar nu ne putem folosi de el. Acesta ne va oferi posibilitatea de a descoperi infracțiuni mult mai bine pregătite, infracțiuni grave, deosebit de grave, deci avem nevoie de acest laborator”, a spus șeful Direcției generale urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Grigore Moga.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării