main logo
600

CSM: Salarizarea judecătorilor ar putea fi reglementată conform unei legi din 2018

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a discutat în cadrul ședinței de astăzi posibilitatea revenirii la Legea specială cu privire la salarizarea judecătorilor, abrogată în 2018 odată cu trecerea la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

CSM: Salarizarea judecătorilor, reglementată conform unei legi din 2018Foto: bizlaw.md

Propunerea a fost făcută în contextul avizării proiectului Strategiei de dezvoltare a sectorului justiției pentru anii 2019 – 2022 și urmează a fi propusă Ministerului Justiției, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

CSM a dat și anterior aviz negativ proiectului de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în partea care vizează sistemul judecătoresc.

Membrii Consiliului au declarat că optează pentru menținerea legii speciale privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, menționând că nu poate fi aprobată o lege în detrimentul sistemului existent, deoarece aceasta prevede o diminuarea salariilor judecătorilor și a personalului tehnic.

Judecătorii s-au opus micșorării salariilor, în condițiile în care sistemul se confruntă cu criză de personal, în special a personalului tehnic, grefierilor și asistenților judiciar.

Precizăm că, potrivit proiectului privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, salariile judecătorilor de la toate instanțele s-au redus. De asemenea, prin noua lege au fost excluse unele sporuri și adaosuri salariale pentru magistrați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării