main logo
531

CSJ va fi reformată. Veronica Mihailov-Moraru: Este o reformă vitală

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, proiectul de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

CSJ va fi reformată. Veronica Mihailov-Moraru: Este o reformă vitală

Potrivit prevederilor proiectului, cele mai importante modificări presupun micșorarea numărului de judecători în CSJ, de la 33 de funcții de judecător la 20; modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului; revizuirea competențelor CSJ, cu accentuarea rolului de bază al acesteia de unificare a practicii judiciare, transmite Știri.md.

„Reforma CSJ este una vitală, or, fără schimbări esențiale la nivelul CSJ, consolidarea independenței, sporirea integrității și responsabilității individuale a judecătorilor nu sunt posibile de promovat la nivelul celorlalte instanțe din sistemul judecătoresc”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Unul dintre obiectivele proiectului de lege constă în transformarea CSJ în autoritatea principală care se va concentra pe asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul judecătoresc.

Proiectul de lege a fost supus consultărilor publice, avizat și expertizat inclusiv de Comisia de la Veneția și va avea ca efecte sporirea calității actului de justiție, asigurarea numirii în CSJ a unor judecători imparțiali și integri, sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării