main logo
1359

Criza gazelor. PAS: Guvernul Dodon nu informează despre situația reală

Deputații fracțiunii PAS acuză „Guvernul lui Dodon” că nu informează cetățenii despre situația reală în privința aprovizionării cu gaze naturale.

Criza gazelor. PAS: Guvernul Dodon nu informează despre situația reală

Declarațiile au fost făcute ieri, 19 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, transmite Știri.md.

„Guvernul Chicu și președintele Dodon evită să facă publice documentele-cheie legate de acest proces și nu le spun cetățenilor ce măsuri vor întreprinde pentru a gestiona o eventuală situație de criză”, se arată într-un comunicat emis de PAS.

Nemulțumiți de acțiunile întreprinse de către conducerea statului, deputații au enumerat pașii pe care îi va întreprinde PAS pentru a informa opinia publică și a ține sub control parlamentar situația în domeniul securității energetice.

„Pentru a clarifica situația, fracțiunea PAS a făcut mai multe interpelări și a solicitat audierea Ministrului Economiei și Infrastructurii în plenul parlamentului, dar majoritatea PDM-PSRM refuză să susțină audierea reprezentanților guvernului în plen.

Pentru că Guvernul Chicu și președintele Dodon își demonstrează incapacitatea de a gestiona situația creată și de a informa societatea despre deciziile luate, Partidul Acțiune și Solidaritate va întreprinde următoarele acțiuni:

  1. Vom continua să punem presiune pe Guvernul Chicu să ne spună adevărul. Vom face solicitări și interpelări, vom chema miniștrii la raport și vom face apeluri publice ca informația de interes major referitor la securitatea energetică să fie făcută publică. Altfel, aceștia își asumă responsabilitatea pentru lipsa de transparență și pentru decizii ineficiente.
  2. Vom comunica cu autoritățile din România și Ucraina pentru a ne asigura că ambele țări vor avea o atitudine constructivă în rezolvarea problemei asigurării cetățenilor Moldovei cu gaze naturale.
  3. Ne vom folosi de dreptul la control parlamentar pentru a verifica stocurile de rezerve de păcură și cărbuni la centralele termo-electrice și în rezerva de stat pentru a ne asigura că în cazul celui mai rău scenariu există aceste rezerve.
  4. Ne asumăm sarcina ca pe fonul secretomaniei și pasivității Guvernului să informăm opinia publică și să fim în totalitate deschiși și transparenți pe această situație de interes major pentru fiecare familie din Moldova.

Noi insistăm ca bunul simț și responsabilitatea să prevaleze și că Guvernul să înceapă o comunicare sinceră și deschisă cu cetățenii. Noi sperăm că Moldova va putea evita cel mai prost scenariu și că nu vom fi nevoiți să achităm sume enorme pentru gaze naturale achiziționate într-un mod iresponsabil – pe ascuns, din credit și la preț necunoscut”, au declarat deputații în cadrul conferinței.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării