main logo
22250

Crima de la Râșcani: Motivul pentru care cetățeanul turc nu era în arest

Procuratura Generală a venit cu o serie de precizări privind victima asasinatului din sectorul Râșcani, municipiul Chișinău, aflată în căutare internațională prin Interpol.

Crima de la Râșcani: Motivul pentru care cetățeanul turc nu era în arestColaj: Știri.md

Potrivit autorităților, motivul pentru care victima se afla la libertate și nu putea fi extrădată în Marea Britanie este legat de tergiversarea dosarului său în instanța de judecată. Mai exact, pe data de 26 mai 2022, pe teritoriul R. Moldova a fost reținut cetățeanul turc, care era anunțat anterior în căutare internațională de către autoritățile din Marea Britanie, transmite Știri.md.

Astfel, acesta a fost plasat în arest în vederea extrădării, fiind condamnat pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale, dar și acuzat de trafic de droguri și conducerea unei organizații criminale.

Pe parcursul anilor 2022-2023, autoritățile de la Chișinău au primit în total patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii, Ministerul Justiției - o cerere și Procuratura Generală - trei, care, în termeni legali și conform prevederilor art. 544 din Codul de procedură penală, au fost înaintate în instanța de judecată și se află în proces de examinare.

Responsabilii de la Procuratura Generală menționează că, la câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

Ulterior, în octombrie 2022, IGM a emis decizia de respingere a cererii de azil care a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ. Astfel, în urma unor multiple peregrinări a cazului de la Judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea Deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, la 3 iulie 2024.

Autoritățile subliniază că motivul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul că, pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevede posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile.

În acest sens, Procuratura Generală precizează că, despre situația creată, procurorul general a informat și sesizat la 3 aprilie Consiliul Superior al Magistraturii, cu descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ, iar la 31 mai, CSM a informat Procuratura că Inspecția Judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea procurorului general.

Totuși, decizia dată a fost contestată, iar responsabilii de la Procuratura Generală nu au primit până în prezent un răspuns final.

Amintim că bărbatul împușcat este de origine turcă și avea 41 de ani, iar acesta ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală. Acesta a fost anunțat pe canalele Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, cu scop de arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

Poliția a anunțat că examinează versiunea unei „reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar”.

Totodată, oamenii legii efectuează măsuri speciale de reținere a suspectului. Oamenii care îl observă pe străzi sunt rugați să anunțe Poliția, dar să evite contactul cu acesta, întrucât individul este înarmat.

La scurt timp, Procuratura Generală a prezentat noi detalii în cazul omorului cetățeanului turc, iar potrivit informațiilor, atacatorul a efectuat patru împușcături în spate și trei împușcături în capul victimei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării