main logo
788

Creștinii ortodocși sărbătoresc Ispasul

Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi, 6 iunie, când se fac 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos sau Ispasul, cum i se spune în popor.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Ispasul

În această zi creștinii se salută cu „Hristos s-a Înălțat”! și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat”!.

Solicitat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chișinău, a spus că Ispasul marchează sfârșitul sărbătorii Învierii Domnului. 

În această zi creștinii obișnuiesc să coacă cozonac, pască și să vopsească ouă roșii cu care vin la biserică, asemenea sărbătorii de Paște.

„Acestea nu mai sunt sfințite, dar este un obicei frumos care se respectă”, spune preotul. Creștinii care doresc se pot împărtăși în această zi.

Preotul spune că Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos este una dintre cele 12 sărbători împărătești ale bisericii ortodoxe și este a 40-a zi după învierea Domnului.

În această zi biserica marchează momentul când Mântuitorul Iisus Hristos i-a adunat pe ucenicii săi în Munții Galilei, în fața tuturor s-a înălțat la cer și le-a făgăduit venirea Sfântului Duh pe pământ peste zece zile, eveniment care va fi marcat la Duminica Mare sau Duminica Rusaliilor.

Tradiția de a se saluta cu „Hristos s-a Înălțat” și „Adevărat s-a Înălțat” diferă de la regiune la regiune. În unele localități creștinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar și zece zile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării