main logo
691

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Sfintele Paşti

Moldovenii sărbătoresc astăzi, Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor, fiind numită de biserică „sărbătoarea sărbătorilor” şi „praznicul praznicelor”.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Sfintele Paşti

În această noapte bisericile din ţară au fost arhipline. Credincioşii au venit să ia lumină, să se reculeagă şi să sfinţească pasca. 

Neîncăpătoare a fost şi Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, unde mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, Înalt Preasfinţitul Vladimir, a oficiat o impresionantă Slujbă a Învierii, transmite Știri.md cu referire la Trm.md.

O atmosferă de bucurie a cuprins Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” la miezul nopţii când mulţimii i-a fost adusă vestea a Învierii lui Iisus Hristos.

Potrivit preoţilor, Slujba Învierii este una deosebită, care se săvârşeşte o dată pe an, la miezul nopţii. La această oră biserica a fost lipsită de orice lumină, toate candelele şi lumânările se sting. Doar candela din altar a rămas aprinsă. Toţi oamenii sunt îndemnaţi apoi să vină să ia lumină.

După ce au aprins lumânările, oamenii împreună cu preoţii au mers în procesiune în jurul catedralei de trei ori. Asta în semn al celor trei zile petrecute de Iisus Hristos în mormânt.

Mai mulţi enoriaşi care au asistat la slujba Învierii spun că pentru ei Paştele este sărbătoarea bucurii, care le aduce lumină şi speranţă.

„Sărbătoare sfântă care am aşteptat-o foarte mult împreună cu toată familia să sărbătorim”, a spus o enoriaşă.

„Pentru noi Paştele e o sărbătoarea sfântă, e o reuniune de familie, ne reunim toţi ne facem mai curaţi”, spune un enoriaş.

După slujba Învierii în Catedrala Mitropolitană a fost săvârşită şi sfânta liturghie. Cei prezenţi au fost îndemnaţi să nu uite de cei singuri, de oamenii nevoiaşi, pentru că bucuria învierii lui Iisus Hristos să se reverse asupra tuturor.

„Bogaţii şi săracii împreună bucuraţi-vă, cei ce aţi postit şi cei ce nu aţi postit veseliţi-vă astăzi masa este plină, ospătaţi-vă toţi, viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând, nimeni să nu se teamă de moarte că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului”, a spus Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, Î.P.S Vladimir.

Potrivit tradiţiei strămoşeşti, după Liturghie preoţii au sfinţit  coşurile cu pască, cozonac şi bucate, aduse de credincioşi.

Începând de astăzi, credincioşii intră în Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârşit în noaptea de Paşti.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării