main logo
426

Cresc cazurile de boli diareice acute. Copiii, cei mai expuși

Aproape 600 de oameni s-au îmbolnăvit, săptămâna trecută, de boli diareice acute, cu 126 mai mulți decât săptămâna precedentă. Specialiștii spun că numărul este în creștere continuă, iar cei mai expuși intoxicațiilor și toxiinfecțiilor sunt copiii.

Cresc cazurile de boli diareice acute. Copiii, cei mai expușiFoto: adevarul.ro

Responsabilii de sănătatea publică ne informează că de la începutul acestei luni s-au înregistrat două cazuri de izbucniri de toxiinfecții alimentare, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Pe 11 iunie în raionul Ungheni s-au îmbolnăvit 39 de oameni, dintre care doi sunt copii. Dintre aceștia, 23 au fost spitalizați, iar 16 au primit tratament în codiții de ambulatoriu. 

Rezultatele probelor de laborator au arătat că oamenii s-au infectat cu salmonela Enteritidis.

Pe 15 iunie Centrul de Sănătate Publică Soroca a raportat o izbucnire de toxiinfecție alimentară printre oaspeții adunați la o masă de pomenire. 

În total au avut de suferit 70 de persoane, venite din diverse localități din raionul Soroca, Drochia, Florești și orașul Chișinău.

Epidemiologii au constatat că produsele alimentare au fost pregătite la o cantină, care oferă servicii de catering. 

Ulterior, bucatele au transportate la casa de cultură, unde a avut loc masa de pomenire, fără să fie respectate cerințele de păstrare și transportare sigură a alimentelor pregătite. 

În acest moment, sunt bolnave 44 de persoane, inclusiv 9 copii. Toți sunt spitalizați și primesc tratament.

Deocamdată nu se știe cauza izbucnirii toxiinfecției alimentare, dar o echipă de medici de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică de la Chișinău efectuează cercetări împreună cu specialiștii de la Soroca.

La nivel local se cooperează cu autoritățile publice locale și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor pentru asigurarea managementului complex în lichidarea izbucnirii.

Specialiștii avertizează că toxiinfecţiile alimentare reprezintă un real pericol pentru sănătatea populaţiei în perioada caldă a anului, mai ales în condiţiile unor temperaturi mai mari de 30°C, ceea ce favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi cele uşor alterabile de origine animală – carne, lactatele, peştele etc. 

Pentru prevenirea bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare, specialiștii ne îndeamnă să respectăm câteva reguli:

-Evitați procurarea produselor alimentare și a materiei prime comercializată în condiții nesigure – în stradă și pieţe neautorizate;

-Transportați și păstrați alimentele la temperaturi adecvate, inclusiv în cazul contractării serviciilor catering pentru evenimente corporative și personale;

-Selectați minuțios bucatele în meniul pentru ceremonii, evitând produsele care conțin maioneză (îndeosebi salate), carne tocată etc.

-Evitați expunerea la temperaturi înalte și la soare produsele alimentare ușor alterabile;

-Organizați ceremonii pentru un număr de invitați, pentru care pot fi create condiții sigure de servire a alimentelor;

-Nu consumați bucate expuse la temperaturi înalte și nu le oferiți copiilor sau persoanelor în vârstă, etc.;

-Respectați regulile de igienă: spălați-vă pe mâini după ce mergeți la toaletă, înainte să începeți să gătiți sau să mâncați;

-Luați toate măsurile necesare ca să nu aveți în casă muște, insecte de bucătărie sau rozătoare

-Spălați cu detergenţi și mențineți curățenia suprafeţelor şi a veselei folosite pentru prepararea şi servirea bucatelor;

-Folosiți cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi pregătite;

-Prelucrați termic la o temperatură mai mare de 70°C alimentele;

-Nu mâncați ouă de gâscă şi raţă, fără să le fierbeți;

-Adresați-vă imediat după asistența medicală la apariția semnelor de boală (temperatură înaltă, dureri în abdomen, diaree).

 De asemenea, la organizarea diferitor festivităţi se interzice:

– organizarea în localuri unde lipsesc condiţii elementare de igienă (spălare a mâinilor, WC, seturi suficiente de veselă de bucătărie, capacităţi limitate de păstrare a produselor alimentare etc.);

– prepararea bucatelor cu 2-3 zile înainte de festivitate;

– folosirea ouălor, inclusiv de gâscă şi raţe pentru pregătirea cremelor şi dulciurilor fără prelucrare termică;

– implicarea în procesul pregătirii bucatelor a persoanelor cu febră, semne clinice de BDA, leziuni sau plăgi purulente şi alte maladii infecţioase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării