main logo
612

Credit ipotecar pentru Capra cu trei iezi. Disputa dintre o bancă și un agent economic

„Capra cu trei iezi”, adică o entitate cu acest nume a primit un credit ipotecar în sumă de peste 180 mii de lei de la o bancă comercială din Republica Moldova.

Credit pentru Capra cu trei iezi. Dispută între o bancă și un agent

Totuși, într-un final, agentul economic nu a reușit să întoarcă toți banii, conform angajamentelor asumate. Și anume, datoria înregistrată este de peste 139 mii de lei. Prin urmare disputa a ajuns să fie soluționată de magistrați, transmite Știri.md cu referire la Bizlaw.

Conform unei decizii recente a Curții de Apel Chișinău, banca a cerut magistraților să-i fie transmise în posesie și vândute silit bunurile gajate: o construcţie locativă cu suprafaţa de 109.6 m2 şi terenul aferent cu suprafaţa de 0,108 ha.

Judecătoriei Căușeni, sediul Ștefan Vodă, a admis integral cererea. Decizia primei instanțe a fost atacată cu apel de către administratorul entități, care a spus că magistrații au examinat cauza în lipsa avocatului său și i-au explicat superficial drepturile procesuale și dreptul la apărare. Astfel, consideră că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, garantat de art. 6 CEDO şi de Constituţia Republicii Moldova. Totodată, administratorul a spus că a fost evacuat din casă, chiar dacă are posibilitatea de a răscumpăra construcţia locativă. Hotărârea primei instanțe a fost, totuși, menținută și de judecătorii de la apel.

Potrivit art. 30 alin. (2) din Legea cu privire la ipotecă, dreptul de ipotecă poate fi executat prin următoarele metode:

  • vânzarea bunului imobil ipotecat unei terţe persoane de către creditorul ipotecar sau de către orice altă persoană împuternicită de creditorul ipotecar;
  • vânzarea bunului imobil ipotecat sub controlul instanţei de judecată;
  • achiziţionarea bunului ipotecat de către creditorul ipotecar;
  • luarea în posesie a bunului imobil ipotecat de către creditorul ipotecar în vederea administrării.

Totodată, în temeiul art. 489 alin. (1) și (2) din Codul civil, debitorul gajist se poate opune urmăririi de către creditorul gajist a bunului gajat, plătind creanţa garantată sau, după caz, înlăturând încălcările menţionate în preaviz şi cele ulterioare, plătind în ambele cazuri cheltuielile aferente înregistrării preavizului. Dreptul menţionat poate fi exercitat de către debitorul gajist până în momentul vânzării bunului luat în posesiune de creditorul gajist. Astfel, în cazul în care debitorul ipotecar nu dorește înstrăinarea bunului său, urmează să stingă creanța garantată prin ipotecă, fapt ce va genera încetarea ipotecii.

Decizia Curții de Apel este definitivă din momentul emiterii, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării