main logo
387

Crearea registrului național al monumentelor de for public, votată de Parlament

Parlamentul a votat în prima lectură, crearea Registrului național al monumentelor de for public, în ședința din 20 iulie.

Crearea registrului național al monumentelor de for public, votatăCrearea registrului național al monumentelor de for public, votată

Registrul național al monumentelor de for public presupune un tabel clasificat după codul operei, adresa, localitatea, denumirea monumentului și datarea acestuia. Acolo vor fi incluse monumentele care urmează a fi clasate în categoria A, conform valorii artistice și urbanistice, a valorii memorial- simbolice și vechimea acestuia, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, Registrul este întocmit în contextul preluării operelor de artă plastică monumentală, înscrise în Registrul monumentelor Republicii Moldova, în baza studiului în teren, cu perfectarea fișelor de evidență ale acestora. Totodată, crearea Registrului național al monumentelor de for public va contribui la evidența monumentelor, protecția acestora, elaborarea planurilor zonelor de protecție a operelor, cu înregistrarea acestora în baza de date cadastrală.

Deputatul liberal Roman Boțan a cerut raportorului proiectului să nu includă în registrul Monumentelor de Stat, obiecte care glorifică regimuri totalitare. Solicitării s-a alăturat și președintele fracțiunii PL în Parlament, Mihai Ghimpu, care a menționat că prin aprobarea respectivului proiect, se legiferează ocupația, foametea și depărtările organizate.

Cererea a stârnit nemulțumire în rândul deputaților socialiști și comuniști. Deputatul PCRM, Vladimir Voronin, a menționat că „cea mai joasă mentalitate o au cei care luptă cu monumentele. Voi nu sunteți capabili să înțelegeți ce-a fost și cum a fost. Voi nu aveți nici demnitate, nici soveste”, a spus Vladimir Voronin.

Tot în ședința din 20 iulie, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind modificarea Registrului monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării