main logo
632

CPD: Concediul de îngrijire a copilului trebuie să ofere maximă flexibilitate

Proiectele de lege înregistrate recent în Parlament, care oferă posibilități de realizare opțională a dreptului la concediu și îndemnizația lunară pentru creșterea copilului, pot și trebuie îmbunătățite.

CPD: Proiectul concediului de îngrijire a copilului trebuie îmbunătăţit

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, au spus că părinții trebuie să aibă mai multă flexibilitate în alegerea perioadei de concediu.

Alina Andronache, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, spune că actualmente sistemul descurajează și eșuează din toate punctele de vedere în ceea ce privește concediul de îngrijire a copilului. Acesta nu motivează cuplurile să aibă mai mulți copii și totodată reduce participarea femeilor cu copii mici pe piața muncii, nu-i motivează pe tați să participe și ei la îngrijirea copiilor, contribuie la diminuarea veniturilor femeilor și a familiilor în general etc.

Potrivit Alexandrei Ermolenco, asistentă de proiect, pe lângă introducerea posibilității ca părinții să aleagă perioada concediului de îngrijire a copilului, plata îndemnizației ar trebui să fie decuplată de perioada de îngrijire a copilului. „Calculele cu privire la indemnizație vor porni de la premisa că părinții urmează să primească întreaga sumă care li se cuvine pe o perioadă de trei ani, indiferent de câte luni optează să beneficieze efectiv de concediul de îngrijire a copilului”, susține Alexandra Ermolenco.

CPD propune, în cazul în care tații aleg să beneficieze de concediu, coeficientul de calcul a îndemnizației să crească progresiv de la 0,3 în prima lună, la 0,6 în luna a patra. CPD mai propune ca îndemnizația lunară pentru îngrijirea copilului să fie indexată anual la rata inflației, deoarece situația curentă dezavantajează mult beneficiarii cu o indemnizație relativ mică.

Rodica Ivașcu, directoare de programe CPD, a menționat că, dacă tații își iau concediu de îngrijire a copilului, se produc anumite beneficii asupra copilului, familiei și asupra lor ca tați. Experiența unor țări cum sunt Suedia, Norvegia Islanda și Portugalia arată că, odată ce statul intervine treptat pentru a promova politici și acțiuni sensibile la dimensiunea de gen, tații sunt mai predispuși de a beneficia de opțiunile specifice pentru ei.

Elena Nofit, activistă civică, susține că flexibilitatea alegerii perioadei de concediu de îngrijire a copilului ar permite mamei să poată mai ușor combina viața profesională și cea de familie, ar fi un stimulent pentru mamă și tată să se implice în mod egal în creșterea și educarea copilului și, nu în ultimul, rând angajatorul ar putea fi scutit de mai multe griji.

Inițiativa CPD a fost deja trimisă către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și către grupul de deputați care a lansat proiectul lor de lege, cele două inițiative urmând a fi comasate într-un singur proiect. CPD va insista ca aceste propuneri să se regăsească pe agenda parlamentară și să fie votate.

Proiectul de lege care vine cu modificări la Legea privind indemnizațiile privind incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale presupune realizarea opțională a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului: fie până la data împlinirii de către copil a vârstei de 3 ani, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an, fie până la data împlinirii vârstei de 2 ani, în cuantum de 60% pentru primul an și 30% pentru anul al doilea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării