213
0
Costume tradiţionale din Vadul-Raşcov, restaurate într-un proiect UE
213
0

Mai multe gospodine din satul Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, au participat la un proiect de reconstituire a straielor naţionale, finanţat de Uniunea Europeană.

Foto: moldpres.md

Costumele renovate au fost recent expuse în Casa-muzeu a regretatului poet Dumitru Matcovschi, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

La confecționarea pieselor s-a folosit pânză de in natural, ață de bumbac și lână naturală. Catrințele și brâiele au fost țesute de o meșteriţă populară din satul Lozova, raionul Strășeni. Iile au fost reproduse de trei locuitoare din Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, și din comuna Rașcov, amplasată în stânga Nistrului. Lucrările au fost ghidate de Varvara Buzilă, expert în etnografie.  

Cămașa pentru femei are altiță, iar mai sus de aceasta este cusut arborele vieții – simbolul veșnicii tinereți și al vieții fără de moarte, urmat de ornamentul jemnei – pâinea mirilor, simbolul belșugului. Încrețul, ornamentația mânecii între altiță și râuri, este cusut în forma brazdelor de aur, iar pe piept și pe spate sunt reprezentate râuri cu flori stilizate. Este o cămașă de mireasă. S-a încercat realizarea unei replici cât mai fidele originalului.

Cămașa pentru bărbații din Vadul-Rașcov este o cămașă de tip tunică. Cea mai valoroasă compoziție ornamentală, cusută după tradiție, este amplasată la umăr și reprezintă pământul înconjurat de ape. Culorile ațelor fac trimitere la semnificația pământului și a apelor.

Proiectul „Comorile stâncilor nistrene” a fost realizat de AO „Casa de acasă” din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în parteneriat cu un grup de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului. Colaborarea a fost susținută financiar de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter