main logo
1874

Coșmarul locatarilor unui bloc cu 9 etaje: Liftul stă oprit de 24 de ani

Sunt nevoiţi să urce până la etajul nouă pe scări. Vorbit despre locuitorii unui bloc de pe strada Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei.

Coșmarul locatarilor unui bloc cu 9 etaje: Liftul stă oprit de 24 de ani

Oamenii se plâng că ascensorul nu funcționează de 24 de ani. Cel mai dificil le este celor cu copii mici, dar şi persoanelor în etate. 

Preşedintele asociaţiei locatarilor susţine că s-a adresat de mai multe ori la autorităţi, dar în zadar. Contactat de Moldova 1, directorul „LiftService” afirmă că municipalitatea nu are bani pentru instalarea unui nou lift, transmite Mesager, transmite Știri.md.

Ascensorul din acest bloc nu mai funcţionează de ani buni, iar oamenii care trăiesc la etajele superioare sunt nevoiţi să urce şi să coboare scările pe jos. Cel mai greu le vine persoanelor în etate şi mamelor cu copii.

Aliona Dorogan locuieşte în acest bloc de pe strada Cuza Vodă din capitală de mai bine de 17 ani. 

Femeia spune că zilnic trebuie să urce opt etaje. Cel mai greu îi este atunci când vine din oraş cu genţile pline.

„Ascensorul nu lucrează, îi foarte greu să ridicăm scările. Ne-am adresat numai nu ştiu cui. Vrem să ne ajutaţi să facem ascensorul. 

De 24 de ani nu funcţionează. La al 8-lea etaj trăiesc şi copii mici, căruciorul ridica-l, îl dai jos”, povesteşte femeia.

În situaţia Alionei Dorogan sunt şi alţi locatari.

Locuiesc pe Cuza Vodă 8 din 1983. Casa era nouă şi lucra ascensorul, dar de acum 24 de ani nu mai lucrează. 

S-a stricat şi ne-am adresat la Primărie şi nimeni nu a soluţionat problema noastră. Acum suntem toţi în vârstă, avem copii, nepoţi, care locuiesc cu noi”;

„Sunt bolnavă, sunt invalid de grupa a doua. La 66 de ani să urc la etajul şapte e foarte greu”;

„Îmi este foarte greu, 25 de ani nu lucrează şi nu ai cui te plânge deloc. Iată pe jos cu copiii, am doi copii minori, la etajul 8”.

Preşedintele asociaţiei locatarilor, Vladimir Laie, susţine că s-a adresat de mai multe ori la autorităţile municipale, dar fără niciun rezultat.

„Pentru neachitare s-a oprit liftul şi de atunci de câte ori am apelat la „LiftService”, la Primărie, veneau cu o comisie şi răspunsul: bani anul acesta nu sunt preconizaţi”, menţionează Vladimir Laie.

Contactat de Moldova 1, directorul întreprinderii „LiftService”, Ion Stanciu, strânge din umeri şi spune că municipalitatea nu are bani să pună în funcţiune ascensoarele care nu au lucrat mai bine de 20 de ani. 

Totuşi, Stanciu a îndemnat locatarii blocului să scrie o cerere comună fie la „LiftService”, fie la Consiliul Municipal Chişinău.

„Termenul de exploatare a ascensorului este prevăzut şi în legislaţie şi în documentele de la uzină - este 25 de ani. Noi avem la ziua de astăzi 740 de lifturi cu vârstă mai mult de 40 de ani. 

Noi punem lifturile celea care stau de ani de zile şi noi tot vrem să le punem în funcţie, este foarte costisitor. 

Ele dacă stau 20 de ani, utilajul este deteriorat, furat”, a spus pentru Moldova 1 şeful întreprinderii „LiftService”, Ion Stanciu.

În anul 2021, Consiliul Municipal Chişinău a alocat 25 de milioane de lei pentru reparaţia lifturilor din capitală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării