main logo
349

Coșeru: E nevoie de minister separat pentru probleme de mediu

Problemele de mediu nu ar trebui să se afle în competenţa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, dacă Republica Moldova doreşte să-şi îndeplinească obligaţiile ce decurg din Acordul de Asociere cu UE, consideră preşedinta Centrului Naţional de Mediu, Ina Coşeru.

Coșeru: E nevoie de minister separat pentru probleme de mediuFoto: rfi.ro

Potrivit agenţiei Infotag, joi, în cadrul unei conferinţe de presă după o masă rotundă privind implementarea Legii apelor în republică, ea a spus că viitorul Guvern ar trebui să revină la practica în care problemele de mediu erau în competenţa unui minister separat, transmite Știri.md.

"În rapoartele pe care le transmitem Comisiei Europene referitor la implementarea Acordului de Asociere Moldova-UE (în domeniul mediului - "I."), constatăm că aproximativ 60% din prevederile documentului se află în competenţa acestui minister (al Mediului - "I."), care ar trebui să se ocupe de construcţia infrastructurii costisitoare", a spus Coşeru.

Ea a reamintit că Legea apelor, care a intrat în vigoare în 2013, implică construcţia sistemelor de canalizare şi de epurare a apei în toate localităţile conectate la sistemul de alimentare cu apă.

"Însă statul nu face faţă acestei sarcini, deoarece banii din Fondul Ecologic Naţional, planificate pentru construirea sistemelor de alimentare cu apă în localităţi, nu au fost direcţionaţi în paralel şi pentru crearea sistemului de canalizare şi de epurare a apelor reziduale. Acest lucru a creat şi mai multe probleme legate de calitatea apei din cauza apariţiei unui număr mare de surse de poluare", a declarat ea.

Potrivit ei, dacă mijloacele Fondului Ecologic, care acumulează circa 15 mil. euro, sunt folosite eficient, anual pot fi construite câteva staţii de epurare şi în curând va putea fi acoperit întreg teritoriul Moldovei.

Ina Coşeru a subliniat importanţa participării agenţilor economici la protecţia resurselor acvatice prin construirea staţiilor de tratare a apei pe care o folosesc în producţie şi o aruncă în mediul înconjurător sau de pre-tratare a apei, dacă aceasta este evacuată în sistemul municipal de canalizare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării